BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödikek a magyarok

Magyarország – Ausztria, Hollandia, Németország és Franciaország után – az ötödik legnagyobb befektető Horvátországban, ahova 1995 óta egymilliárd eurót meghaladó tőke érkezett magyar cégektől. A horvát jegybank adatai alapján a több mint egymilliárd eurós tőkében jelentős részt képvisel a Molnak az INA olajtársaságbeli részesedése és az OTP piaci jelenléte.

Tavaly – tudtuk meg az ITD Hungarynél – 173,2 millió euró értékű magyar beruházás valósult meg a szomszédos országban – legalábbis a helyi statisztikai adatok szerint, s ezzel az összes magyar befektetés értéke meghaladja az 1,1 milliárd eurót. (Ennél valamivel kevesebbet mutatnak a hivatalos magyar statisztikai adatok.) Elsősorban a kereskedelmi, idegenforgalmi és szolgáltatási ágazatokban történtek eddig befektetések. Tavaly egyébként két jelentős magyar invesztíció volt: a Mol megvásárolta a Tifon benzinkúthálózatát, illetve az OTP Leasing a Z Plus Leasing céget.

Pontos adatai a nagykövetségnek nincsenek arról, hogy hány magyar tulajdonú cég telepedett meg Horvátországban, de mintegy húsz társasággal a külképviseletnek rendszeres a kapcsolata – ezt már Závoczky Péter, a zágrábi magyar nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája közölte az MTI-vel. Ebbe a körbe tartozik a Fornetti, a mintegy 150 embert foglalkoztató, kartonpapírgyárat üzemeltető Dunapack, de például CNC-gépek szervizelésével vagy italautomaták üzemeltetésével foglalkozó vállalkozások is kapcsolatot tartanak a követséggel – számolt be.

Ami pedig a közeli jövő lehetőségeit illeti, az ITD szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy Horvátországban a klasszikus privatizációs időszak a végéhez közeledik. A nagyobb közszolgáltatók magánosítása – az energiaelosztó vállalatok kivételével – lassan befejeződik, de a horvát kormány a privatizáción túl számos országos, illetve helyi adókedvezménnyel, ipari parkok létrehozásával ösztönzi a zöldmezős beruházásokat.

Az ingatlanvásárlások – mint a befektetések egyik speciális formája – az elmúlt évek kedvezőtlen tapasztalatai alapján nagy körültekintést igényelnek – hívják fel a figyelmet az ügynökség szakértői. Az ügyletek többsége azt mutatja, a horvát ingatlanbejegyzési eljárás és jogszabályi környezet ellentmondásai miatt a bejegyzések éveken át elhúzódnak, s ez megakadályozza, hogy a horvát hatóságok a megvásárolt ingatlanra kiadják az építési vagy felújítási munkákra szóló engedélyt.

A horvát tőke magyarországi akvizíciói nem jelentősek, a korábbi években az Agrokor mintegy 14 millió euróért vásárolta meg a fonyódi ásványvíz-palackozót, illetve a Baldauf fagylaltgyárat. A Magma cég két játék- és sportboltot létesített.

A horvát központi bank statisztikája szerint 2007-ben 323 millió euró értékű horvát tőke érkezett Magyarországra, ez azonban csak pénzügyi tranzakciót takar – vélik az ITD szakértői. NVZs

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.