BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többletpénzt kapnak az egészségügyi szolgáltatók

Döntött a kormány az egészségbiztosítási alap első félévi megtakarításainak felhasználásáról. Az 5,7 milliárd forint szétosztásáról Székely Tamás egészségügyi miniszter számolt be a mai kormányszóvivői tájékoztatón.

Az összegből bővítik az egynapos sebészeti ellátások kapacitásait, az úgynevezett súlyponti kórházak tb által finanszírozható teljesítményeit. Jut belőle a mentésre és a betegszállításra. Ez utóbbit az üzemanyagárak ugrásszerű emelkedése indokolja. A miniszter azt is elmondta: azok az intézmények is számíthatnak többletforrásra, ahol olyan súlyos betegeket gyógyítanak, akiknél a várakozási idő veszélyezteti a gyógyulást. Ezek között említette a hemodinamikai ellátást, ahol a érrendszeri betegeknél szükséges beavatkozásokat végzik.

A tegnapi mentőhelikopter balesettel kapcsolatban arról tájékoztatott: a mentőcsapat halált szenvedett ápolóját a tárca saját halottjának tekinti. Megkezdték a gép feketedobozának elemzését, ám nem valószínú, hogy a gép típushibája okozta a katasztrófát, amely során a pilóta és a mentőorvos is súlyosan megsérült, a szállított kisgyermek és az édesanyja viszonylag szerencsésen vészelte át a balesetet. Az ilyen típusú helikopterekből ezer működik Európában, kifejezetten mentési célra fejlesztették ki. A gépeket egy osztrák cégtől bérli az Országos Mentőszolgálat, évi 600 millióért. Ez nem több, mint a még három éve fönntartott, korszerűtlen, éjszakai repülésre nem alkalmas, melegben fölszállni képtelen gépek üzemeltetése és karbantartása volt - mondta Székely Tamás.

A VGO kérdésére a miniszter elmondta: ma került az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárába a kormány korábbi döntése alapján beszerzett 2 milliárd forint értékű, pneumococcus baktérium elleni védőoltás, amihez ingyen juthatnak hozzá a két évnél kisebb gyermekek. A védőoltás beadására jogszabály készül, amit valamennyi gyermek- és gyermekeket is ellátó vegyes háziorvosi körzetnek eljuttatnak. Mivel a fertőzés elsősorban ősszel következhet be, a most készülő jogszabály időben eljut az orvosi körzetebe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.