BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egészségügyi program elindításához 20 milliárdot vár a tárca

Kiegészítettek. Oroszlánként harcol majd Székely Tamás miniszter, hogy első lépésben 15-20 milliárd forint többletforrást kapjon az egészségügy következő két évre szóló, Biztonság és partnerség című programjának az elindítására – ígérte tegnap a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (Motesz) által rendezett konferencián. Az új koncepcióban kiemelten kezelik a népegészségügyi programokat, fejlesztik az ellátórendszert, átalakítják az egészségbiztosítást és megoldják a humánerőforrás helyzetét. A vitaanyagot július elején bocsátotta társadalmi vitára a kormány, a szakmai véleményekkel kiegészített dokumentumot tegnap ismertették a szakmai és betegszervezetekkel. Legkésőbb a hónap közepén kerül a kormány elé, s akár októberben megkezdődhet a vita a törvényhozásban.
Kiss István, a Motesz leendő elnöke szerint a véleményalkotók többsége azt kifogásolta, hogy a tervezett feladatok mellé nem rendeltek forrást, hiányzik a prioritási sorrend, nincs javaslat a hálapénz kiváltására és az ágazati amortizáció megoldására. Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke a munkaerő-elvándorlás megállítása érdekében a bérfelzárkóztatási és az ágazati életpályamodell mielőbbi kidolgozását javasolta, Gógl Árpád, a Fidesz szakpolitikusa szerint elkerülhetetlen a forrásbevonás és az egészségügyi közszolgáltatásokért felelős önkormányzatokról szóló törvény megváltoztatása. Éger István, az orvosi kamara elnöke nem ért egyet a regionális alapon szerveződő egészségbiztosítóval, ám Székely megnyugtatta: marad az OEP, csak a mostani megyei kasszák helyét foglalnák el az Országos Egészségügyi Pénztár regionális szervezetei. NTE

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.