BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eshet a belföldi turizmus

Több milliárd forintot húzhat ki a turisztikai szolgáltatók zsebéből az a tervezet, amely 11 százalékos egészségügyi hozzájárulással (eho) terhelné a belföldi vendégforgalom mozgatórugójának tekintett üdülési csekket.

Hasonló a helyzet az ételutalványokkal is: a GKI Gazdaságkutató és a Szonda Ipsos szakemberei szerint ha elfogadják a javaslatot, az étkezési utalványok forgalmának a növekedése biztosan megtorpan, holott az érintett vendéglátók közel 72 százaléka úgy véli, megéri a jeggyel foglalkozni. A jövő évi költségvetés tervezetének részeként a napokban került nyilvánosságra ez a javaslat, holott ezek a munkáltatói juttatási formák több éve adómentesek. A jövő évi adó- és járulékszabályozásról szóló kormányzati előterjesztést éppen ma nyújtja be a pénzügyminiszter az Országgyűlésnek.

A turisztikai szakemberek lapunknak hangsúlyozták: ha 11 százalékos ehóval terhelik meg az idegenforgalmat generáló üdülési csekket, a munkáltatók vélhetően nem nyelik majd le az adóköteles összeget, hanem arányosan ugyanennyivel kisebb értékben adnak csekket és utalványt a dolgozóiknak, ennek következtében több milliárd forinttal kevesebb kerül a turisztikai szolgáltatók kasszájába.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavalyi végleges adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek belföldi vendégforgalma 7 százalékkal, 3,87 millió főre, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig 5,6 százalékkal, 9,61 millióra nőtt 2006-hoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek tavaly 49,9 milliárd forint belföldi vendégforgalomból származó bevételt könyveltek el, ez több mint 13 százalékos növekedést jelent. Az üdülési csekkből származó szálláshelybevétel 4 százalékkal, 11,8 milliárd forintra emelkedett a múlt évben 2006-hoz viszonyítva. A fenti adatokból kiderül, hogy az üdülési csekkből származó szállásdíjbevétel a belföldi forgalom mintegy egynegyedét adja.

Karácsony Mihály, az utalványt kibocsátó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) elnöke lapunknak elmondta: a csekk forgalma az elmúlt esztendőkben évről évre 30 százalékkal bővült. Az idén becslések szerint közel 40 milliárd forint értékű üdülési csekket hoznak forgalomba, ezt a mintegy kétmillió felhasználó 17 különböző típusú szolgáltatásra tudja felhasználni.

Ennek megadóztatása tovább rontana a szállodák jövedelmezőségén – hangsúlyozta lapunknak Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. elnök-vezérigazgatója. Ahogy a csekkek értékesítésének és a belföldi vendégforgalomnak az arányán is egyértelműen látszik, a hazai turizmus egyik mozgatórugójáról van szó. Az erős forint miatt a külföldieknek egyre drágább Magyarország, viszont a belföldi vendégforgalom független az üzemanyagáraktól, az árfolyam-ingadozásoktól és az országmarketingtől – tette hozzá.

Az üdülési csekkekéhez hasonlóan kedvezőtlen hatásokat indítana el az ételutalványok 11 százalékos megadóztatása is. Adler Judit, a GKI kutatásvezetője lapunknak elmondta: az érintett vendéglátók közel 72 százaléka szerint érdemes elfogadni az étkezési jegyet, s 65 százalékuk úgy véli, a melegétkezési utalványok értékének növelése bővítené a forgalmát. Ám ha megadóztatják az utalványokat, a cégek biztosan nem fogják növelni a jegyek értékét – figyelmeztet. Pedig a becslések szerint a melegételutalvány-rendszer működésével keletkezett forgalom mintegy négyezer munkahelyet tart fenn, az utalvány megadóztatása pedig hozzájárulna a fekete- és szürkegazdaság terjedéséhez, amelynek a felszámolását pedig néhány napja ígérte meg a kormány.




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.