BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A netbookpiacra is belép a kínai Lenovo

A számítógépeivel eddig főként az üzleti felhasználókat megcélzó Lenovo nyitni kíván a lakossági piac felé is. Ősztől megújuló termékkínálatában már megjelennek az ennek a vevőkörnek szóló netbookok – mondta lapunknak Gottlieb István, a kínai PC-márka hazai leányvállalatának vezetője. Hozzátette ugyanakkor, hiba ezt a termékkategóriát a noteszgépek helyettesítőjének tartani, ez inkább csak kiegészítője azoknak.

A hordozható számítógépek piacán nemrég megjelent, főként internetezésre és levelezésre használható készülékeket a Lenovónál egyelőre választékbővítésnek szánják, kíváncsiak, hogyan fogadja ezeket a piac. Az Ideapad néven futó termékcsoportból az idén még csak néhány száz darabos eladással számolnak. A fő profilt a jövőben is az üzleti célú asztali és noteszgépek jelentik, utóbbiakból ősztől erőteljesebben nyitnak a kis- és középvállalati felhasználók felé. A cég mérnökei kimondottan ezen üzleti szegmens számára fejlesztettek ki kevesebb extrával ellátott, kedvezőbb árú laptopokat. Új kategóriát képviselnek a hazai kínálatban a szerverek is, az anyacég a közelmúltban vette meg ezt a termékkategóriát is az IBM-től. (Három éve az IBM PC-üzletágát vette meg.) Gottlieb az idén nem számít drámai növekedésre a hazai PC-piacon, a Lenovo tartja 8-9 százalékos piaci részesedését, ezzel a negyedik-ötödik szereplő. Változott a gyártás is. Tavaly még a kínai cég szerződéses gyártója, az SCI-Sanmina Székesfehérváron szerelte össze az európai piacra szánt készülékeket, ám a Lenovo saját üzemet épített Lengyelországban, s az itteni gyártást átvitte oda. Az SCI-Sanmina eladta a fehérvári üzemet a Foxconn-nak, amely ott a konkurens Acer gépeit szereli össze. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.