BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden "KO” New York-ban! Ismét 9000 pont alatt a Dow Jones! (2.)

Folytatódik a szabadesés New York-ban, 7,33 százalék csökkenéssel 8579 ponton zárt a Dow Jones. A részvényindex ismét valamennyi komponense zuhant.

A nap vesztese a General Motors lett, 31,22 csökkenéssel, ezzel együtt az hét legnagyobb esést elszenvedő papírból négy ipari részvény három pénzintézeti papír volt.

Így nagyon bukott még az Alcoa Inc (-15,3 sázalék), a Chevron Corp (-12,45 százalék), az Exxon Mobile Copr (-11,69) de "kijutott a jóbol" az American Expressnek (-11,5 százalék), valamint a Bank of Amerikát (-11,18 százalék) és a Citigroup Inc-t (10,21 százalék) is "aprították".

A legkisebbet (-1,71 százalék) az IBM bukta.

Volt bankpánik, hitelválság, most jön a recesszió
Miután egy-két napja nem esett ki újabb csontváz a banki páncélszekrényekből, s a kormányok, jegybankok meg úgy általában „Miki egértől a Mikulásig” mindenki azon volt ez idő alatt, hogy hűtse a kedélyeket, némileg meglepő a korrekció nélküli kitartó zuhanás. Nos, talán már nem is csak a banki rémségektől való félelem mozgatja a kurzusokat, hanem a válság okozta recesszió mintegy visszhangként visszaért a tőzsdékre. A befektetők a kialakult helyzetben, ahol már a reálgazdaságba tartozó ágazatokban – így az autóiparban, vagy az építőiparban – szinte önálló válsággá fajultak a bajok, nincs sok ok a bizakodásra.

No more short!
Persze a short tilalom lejártával a besszre játszók újra tobzódhatnak, ugyanakkor a shorthoz is két fél kell, hiszen egy bizakodó piacon gyorsan hoppon maradhatnak a részvények esésére játszó spekulánsok. A tegnapi nem ilyen volt…

Újra meg kell mászni a hegyeket!
A befektetőknek ma már nem csupán attól kell tartaniuk, hogy csökken a portfóliójuk árfolyama, hanem attól is, hogy ha a növekedés el is indul valamikor, 1-2 éven belül akkor sem nyerik vissza most elvesztett befektetéseik kis részét sem. Gyakorlatilag újra meg kellene mászniuk azokat a hegyeket, ahonnan most letaszíttattak az árfolyamok.

Új piacok, új reménységek, régi játékosok, régi módszerek
Miután a befektetőknek hosszú ideig kellene várniuk, míg részvényeik árfolyamai magukhoz térnek , ezért a veszteségek gyors visszanyerése érdekében ma még kiaknázatlan piacokban kell keresniük a lehetőségeket. Ahogy egyre inkább teszik is. Tehát a nagy amerikai és európai indexek szóba sem jöhetnek, s a fejlődő piacok is nagy csalódást okoztak az elmúlt fél évben, miután a lépcsőfokokat kettesével vették lefelé, hogy „beérjék” igen fejlett országok béli társaikat. Ugyanakkor az EMEA térségen belüli MENA (Közel-kelet és Észak-Afrika) övezet, vagyis a befektetési (és lássuk be politikai vagy demokratikus szempontból is) „peremvidék” jelentős növekedési tartalékokat rejthet.

A „nyugalmas idők” vége
Igaz, ugyanakkor, hogy ha ezekre a piacokra is beteszik a lábukat a nyugati alapmenedzserek, bankárok, brókerek és ügyfeleik, akkor pillanatok alatt ugyan az a buborék alakulhat ki ezen részvénypiacokon (no, meg például az ingatlanpiacokon is), amely a fejlett országokra is jellemző volt az utóbbi néhány évben. Aztán majd ide is becsap egy válság, és helyre állítja a rendet. Igaz előtte még sokan és sokat keresnek majd, de a piacok akkor is egyre inkább válság érzékenyekké válnak, azzal összefüggésben, ahogy mind több világpiaci játékos jelenik meg rajtuk. Így a ma a nagy indexekkel még oly’ erősen dekorreláló MENA indexek igen hamar hasonlóan kezdenek majd mozogni, mint bármely más tőzsdemutató. Vigh György Zsolt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.