BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sólyom: "Nincs vesztegetnivaló időnk"

Magyarországon ma a legfontosabb kérdés az, hogy miképpen lehet kielégíteni a jövőbeni energiaigényeket, ez fontosabb, mint a hatékonyság növelése vagy a takarékosság - mondta Sólyom László köztársasági elnök.

Az európai országok növekvő energiaigényének kielégítési lehetőségeiről, a közös uniós energiapolitikáról, a közép-kelet európai energiapolitikai együttműködési lehetőségekről cserélt eszmét kedden mintegy száz külföldi szakember, illetve hasonló számú magyar döntéshozó a 3. Energia Fórumon kedden Budapesten – tudósít a Hírszerző az MTI nyomán.

A köztársasági elnök a varsói székhelyű Eastern Institute és a budapesti székhelyű Constellation Energy Institute tanácskozásán beszélt az energiaellátás problémáiról.  Az európai országok növekvő energiaigényének kielégítési lehetőségeiről, a közös uniós energiapolitikáról, a közép-kelet európai energiapolitikai együttműködési lehetőségekről mintegy száz külföldi szakember cserélt eszmét kedden.

Sólyom László megjegyezte: az emberiség csökkenő fosszilis energiakészleteit növekvő ütemben aknázza ki. Hangsúlyozta: a legfejlettebb országok részéről határozott fordulatra van szükség, amelynek során energiatermelésüket a fosszilis bázisról a megújuló energiaforrásokra állítják át. Ezáltal képesek lesznek biztosítani az ellátást, ugyanakkor megelőzhetik a szűkösségből adódó, elviselhetetlenül magas energiaárak kialakulását. "A jelenlegi trendek azt mutatják, hogy nincs vesztegetni való időnk" - fogalmazott.

Sólyom László elmondta azt is, hogy a magyar gazdaság energiaszükséglete, egységnyi bruttó hazai termék előállítására átszámítva nagyon magas, négyszer akkora, mint az osztráké vagy a németé, és ötször akkora mind a dán, a svájci vagy a japán gazdaságé.

A köztársasági elnök az energiaellátás fontossága kapcsán emlékeztetett: a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség 2005-ös becslése szerint 2008 és 2030 között a globális energiaszükséglet legalább 40 százalékkal fog emelkedni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.