BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint 262-es szintig gyengült

Nem jellemző módon, a mai nap vesztese a cseh korona, de a lengyel zloty-t sem kímélte a két országban kibontakozó kamatcsökkentési várakozás. Délutánra a hazai fizetőeszköz euróval szembeni árfolyama 262 forintig emelkedett.

A forint zuhanását a beszerzési menedzser index lanyhuló konjunktúra előrejelzése idézhette elő. A forint 262,28-ig gyengült délután négy órakor, azóta pedig a 260-262-es sávban mozog (délelőtt még 255 forinton állt az euró árfolyama). Az árfolyam alakulását magyarázza a meglehetősen alacsony likviditás is, de elemzők szerint nincs szó valamiféle gyengülő irányzat kibontakozásáról (elsősorban a gyengülő zloty húzta magával a forintot is). Közben a dollárral szemben is gyengült ma a forint: az amerikai deviza árfolyama 203 forintra került.

A cseh korona szenvedte el a régió 11 devizája közül a legjelentősebb árfolyamesést: 1,5 százalékot eset a kurzus 24,43 korona per euróig. A lengyel zloty 0,6 százalékot veszített az értékéből 3,59-re került az árfolyama az euróval szemben. A cseh deviza mozgását a globális hangulat mellett még az mozgatta meg, hogy a cseh jegybank a héten dönt az alaprátáról. A Bloomberg hírügynökségen által megkérdezett 16 elemző közül 15-en mondták azt, hogy legalább 25 bázispontot vág a cseh jegybank csütörtöki ülésén. A lengyel jegybank monetáris tanácsának két tagja (Stanislaw Owsiak és Jan Czekaj) pedig a minap úgy nyilatkozott, hogy nincs kizárva egy csökkentés ebben a hónapban Lengyelországban sem.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.