BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az isten adta nép is mellékvágányra tud állítani egy országot"

Abortusz, kötelező szolgálat az európai hadseregben, a homoszexualitás törvénybe iktatása, adóemelés. Az írek nem csekély része hasonló ostoba tévhitek miatt szavazta le a felhígított európai alkotmányt 2008 nyarán.

Még ennél is többeknek fogalmuk sem volt, miről szavaznak, de a status quo-t biztonságosabbnak ítélték, így behúzták az X-et a "nem" mellé. 2005-ben a franciák a jóléti állam megszűnésétől való rettegés (emlékezzünk a lengyel vízvezeték-szerelőre!), a hollandok pedig az iszlám bevándorlás okozta sokk miatt akarták megbüntetni a kormányukat és adták a világ értésére: nem kell nekik szorosabb európai integráció - írja a Népszabadságban megjelenő elemzésében Marján Attila közgazdász.

A népszavazások álszentségéről és destruktív hatásairól már tengernyi irodalom áll rendelkezésre. Ne legyünk szemérmesek: nem csak diktátorok és sanda pénzügyi befektetők tudnak mellékvágányra állítani országokat és térségeket, hanem az isten adta nép is, ha az elit nem megfelelően kezeli a sorskérdéseket.

Hogyan lehet egy pár milliós kis ország közvéleményére - illetve annak véleményt nyilvánító részére (Írország esetében 12 százalékára) - bízni a világ gazdaságilag legerősebb, félmilliárd főt számláló integrációjának sorsát, tudva, hogy a szavazás mindenről szólni fog, csak az új európai szerződésről nem?

Nem a demokrácia győzelme a francia, a holland és az ír "nem", hanem Európa megakasztása. Ha már népszavazás, akkor az összes tagállamban egyszerre kellene szavazni. Ha az írek (vagy bármely más tagállam polgárai) azt látják, hogy a dánok, portugálok, németek, magyarok is ugyanarról szavaznak velük együtt, a választás összeurópai jelleget kap, szétpattan a belpolitikai korlátoltság dohos aurája.

Persze a kudarcban a szuverenitás feladása miatti aggodalom is óriási szerepet játszott. Ez pedig nem ír sajátosság. Meg is érkeztünk Európa egyik legnagyobb dilemmájához: mi a fontosabb az európai népeknek, a nemzeti önállóság mindenáron való megtartása vagy az európai versenyképesség, s ezáltal a társadalmi jólét és a geostratégiai súly megőrzése szorosabb integrációval? Miért erőltetik az európai országok elitjei szinte egységesen saját szuverenitásuk csökkentését? Azért, mert ez a jól felfogott érdekük, és ez Európa érdeke is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.