BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB kész megvédeni a forintot

A Magyar Nemzeti Bank készen áll minden szükséges lépés megtételére, hogy megakadályozza a forint árfolyamának piaci zavarokat előidéző mozgásait - közölte az MNB hétfőn.

Az idei év eleje óta a közép-kelet-európai országok valutái – közöttük a cseh korona, a magyar forint, a lengyel zloty és a román lei – jelentős mértékben leértékelődtek az euróval szemben. A térségben bekövetkezett leértékelődés lehetséges okaiként említhető a folyó fizetési mérlegek magas hiánya, az európai keresletnek az exportfüggő gazdaságokat kedvezőtlenül érintő meredek visszaesése és a helyi bankok nagymértékű függése külföldi finanszírozási forrásoktól - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Normál körülmények között teljesen természetes, ha egy felzárkózó gazdaság folyó fizetési mérlege hiányt mutat. Hasonlóan, az exportorientált gazdasági szerkezet és egy fejlett térséggel kialakított szoros pénzügyi integráció is általában előnynek számít, nem pedig potenciális veszélyforrásnak. A mostani körülmények azonban távolról sem szokványosak. A globális szinten zajló „deleveraging”, azaz a tőkeáttételek folyamatos csökkenése miatt a folyó fizetési mérleg hiányok finanszírozása megnehezült a kis, felzárkózó európai gazdaságok számára.

Ez kétség kívül kiigazítást tesz szükségessé, többek között az árfolyam korrekcióját is. Fontos azonban látni, hogy időközben a legfontosabb exportpiacunknak számító Nyugat-Európában számottevő monetáris és fiskális élénkítés történt, és remélhetőleg további hasonló intézkedések meghozatala van folyamatban. Ez idővel támogatólag hat majd a közép-kelet-európai országok exportja iránti keresletre. A költségvetési kiigazítási folyamat jelentősen hozzájárul az ország finanszírozási igényének csökkentéséhez.

Az európai döntéshozók gyors közbelépése hozzájárult a nyugat-európai pénzügyi rendszer stabilizálásához. Jelentősen javult likviditási és tőkehelyzetüknek köszönhetően a nyugat-európai anyabankok továbbra is elkötelezettek térségbeli leánybankjaik iránt. Mindez a szóbeli elkötelezettségen túl az anyabankok és közép-kelet-európai leánybankjaik közötti folyamatos tőkeáramlásban is érzékelhető. Noha bizonyos árfolyam-korrekció valóban elfogadható a közép-kelet-európai gazdaságokban, a túlzott mértékű és sebességű leértékelődés piaci zavarokhoz vezethet és elkerülendő.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.