BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB-t is elérte a leépítési hullám

Dolgozóinak 14 százalékát elbocsátja a Magyar Nemzeti Bank – értesült az Index. Az MNB-ben megerősítették lapunk információit, megjegyezve: a 91 fős létszámcsökkentés független a gazdasági válságtól, az egy 2008 elején indított hatékonyságjavító program eredménye.

Ezzel a programmal az MNB évi 1,7 milliárd forintot takarít meg; az elbocsátások egyszeri költsége 111 millió forint. Az elmúlt év elején döntött úgy a Magyar Nemzeti Bank vezetése, hogy átfogó vizsgálatot indít a jegybanki működés hatékonyságának feltérképezésére – közölte megkeresésünkre az MNB sajtóosztálya – írja az Index.

Az átvilágításra kiírt jegybanki tendert nettó 392 millió forintos ajánlattal elnyerő McKinsey and Company nemzetközi tanácsadó cég – amely végül, mivel a szolgáltatás egy részét a jegybank nem vette igénybe, áfa nélkül 280 millióért dolgozott – hatékonyságvizsgálatának eredményeként az MNB a bank éves működési költségeinek 11 százalékát jelentő összeget, mintegy 1,7 milliárd forintot takarít meg.

Ez az összeg a hatékonyabb munkaszervezésből, a működési költségek csökkentéséből és a személyi költségek csökkentéséből jön össze.

Az értesüléseket megerősítve az MNB elismerte: az intézkedések egy része érinti a bank létszámát. A jegybanktól 2009-ben és 2010-ben összesen 91 embert küldenek el, ami 14 százalékos létszámcsökkentést jelent. Így 2010 végére a bank létszáma a jelenlegi 652 főről várhatóan 561 főre apad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.