BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyes magyar vállalatok jobban érzik magukat Ukrajnában - véli az ukrán nagykövet

A magyar-ukrán áruforgalom akár 25-30 százalékkal is visszaeshet idén, egyes magyar vállalatok jobban érzik magukat Ukrajnában, Oroszország támogatja nyugati szomszédja uniós csatlakozási szándékát - ezeket a meglepő kijelentéseket tette Dmytro Tkach, budapesti ukrán nagykövet.

A globális gazdasági válság Ukrajnát és az ukrán üzleti életet is sújtja -  hangoztatta a Világgazdaság kérdésére válaszolva a budapesti ukrán nagykövet.

Dmytro Tkach, aki a MÚOSZ külpolitikai szakosztálya által szervezett múlt heti sajtóbeszélgetésen tájékoztatott a kétoldalú kapcsolatok helyzetéről, kiemelte, ez negativan fog kihatni a magyar-ukrán árucsere-forgalom idei alakulására. A kétoldalú áruforgalom pedig az utóbbi években folyamatosan nőtt, az értéke az elmúlt évben elérte a mintegy 3 milliárd dollárt, a kereskedelmi mérleg nagyjából kiegyensúlyozott volt. Ám a nagykövet biztosra veszi, hogy idén ezt a szintet már nem lehet tartani, mivel a kétoldalú kereskedelem összetételében igen jelentős részt foglal el a kohászat.  Köztudott, hogy a jelenlegi piaci helyzetben a Dunaferr igen nehéz helyzetben van, s ugyancsak problémák mutatkoznak a vegyiparban. Ezért Dmytro Tkach azzal számol, hogy 2009-ben a magyar-ukrán áruforgalom akár 25-30 százalékkal is visszaesik.

A nagykövet további kérdésünkre megerősítette, hogy Ukrajna több gazdag országgal, köztük Oroszországgal tárgal újabb hitelek felvételéről gazdasági stabilitása helyreállítására.  Azzal kapcsolatban, hogy az osztrák pénzügyminiszter e napokban Kijevben is tárgyal osztrák bankok jelentős ukrajnai kinnlevőségeiről, kifejezte azta reményét, hogy megoldást találnak e problémára. Elismerte, hogy az utóbbi időben Ukrajnából külföldi tőkét vontak ki, mindazonáltal úgy vélte, hogy Ukrajna vonzóbb számukra, mint Magyarország. Többek között alacsonyabbak a bérek, s bár náluk is van korrupció - akárcsak Magyarországon -, de megvannak a mechanizmusok is a leküzdésére.

A Magyarországgal szomszédos Ukrajnában egyébként Ausztria az első számú befektető - folytatta -, csak utána következik hazánk, majd a harmadik helyen Csehország szerepel. A külföldi befektetések megoszlásának pontos arányát azonban nem lehet teljes biztonssággal megállapítani,  hiszen vannak úgynevezett "burkolt" befektetések. Például az OTP bank, amely a nagykövet szerint jobban érzi magát hazájában, mint Magyarországon, nem közvetlenül onnan jelent meg Ukrajnában, de a Dunaferr ukrajnai befektetése is Svájcon keresztül érkezett - magyarázta a nagykövet lapunk további kérdésére.

Ami Ukrajna Oroszországhoz fűződő viszonyát illeti, Dmytro Tkach szögezte, bár az orosz-ukrán kapcsolatokban vannak konfliktusok, ám sokkal több az, mint ami a két országot összeköti. Ugyanakkor megkockáztatja azt a kijelentést is - folytatta -, hogy a Kreml a jelen pillanatban már egyetért Ukrajna európai integrációs  törekvéseivel. A két ország között az integráció gyorsaságával kapcsolatban áll fenn konfliktus. Ukrajna majdani uniós tagsága inkább függ magától Ukrajnától, semmint Oroszországtól vagy az Európai Uniótól - fejtegette.  Minél gyorsabban érti meg a lakosság, hogy a demokratizálódás utján kell menni, a piacgazdaság kiépitése felé kell haladni, annál hamarabb szűnnek meg a problémák Ukrajna uniós integrációjával kapcsolatban - szögezte le.

A nagykövet arra is rámutatott, hogy tanulni kell mások hibáiból, például azokból, amelyeket Lengyelország, Magyaroszág, Bulgária követett el az európai integrációra felkészülve. "Kijelenthetem, hogy Magyarország valóban sokat segít Ukrajnának, és átadja neki mind a pozitív, mind a negatív tapasztalatokat, amelyeket az uniós tagsággal kapcsolatban szerzett" - nyugtázta.  

A Lengyelországgal közösen rendezendő foci EB-t illetően Dmytro Tkach elmondta, ez év február 2-án az UEFA főtitkára vezette delegáció Ukrajnába érkezett, ahol felkereste a mérkőzésekre előzetesen kijelölt hat helyszínt.  Az UEFA főtitkára kijelentette, elégedett a látottakkal, azzal a tempóval, ahogyan a munkálatok haladnak. Egyetlen kifogás Odesszával kapcsolatban merült fel, azt azonban a nagykövet 100 százalékosan kijelentheti, hogy a véglegesen kijelölendő négy helyszín egyike Donyeck lesz, mert az ottani Európa egyik legjobb stadionja. S az iránt sincs kétsége, hogy határidőre minden elkészül Ukrajnában a foci EB idejére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.