BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb mentőöv kell a csőd szélén álló GM-nek

Még több állami pénzre van szüksége a General Motors amerikai járműgyártó óriásnak - állapítja meg a The Wall Street Journal amerikai pénzügyi lap hét végi számában.

Legalább további 5 milliárd dollárról lenne szó, hitelként. Az átalakítási tervvel kirukkolni kénytelen járműipari vállalat felé az állam kétféle megoldással próbálkozhat: vagy folyósítja a pénzt, vagy a cég elleni csődeljárás részeként keres pénzügyi hátteret - fogalmaz a lap újságírója.

A törvényhozásban átment amerikai gazdaságmentő csomag által kínált lehetőségek Obama héten várható megerősítésével nyílnak meg. A GM-nek már egy 17 milliárd dolláros kormányzati támogatás részeként 13,4 milliárd dollárnyit kilátásba helyzetek, de állítólag ha ezen felül nem kap még támogatást, akkor csődöt jelenthet. Márpedig ennek lehetőségét eddig határozottan elvetette.

A GM dolgozik a szanálási tervén, melynek tartalmaznia kellene, miként húzza ki magát a válságból. Ám a szakszervezetekkel és a GM kötvények birtokosaival folyó tárgyalásoknak nincs a végén, így nem valószínű, hogy időre elkészül vele, és ebben a tervben szerepel a további pénztámogatás igénylésének terve is. A lap szerint március végéig is eltarthat a bizonytalanság, mert valószínűleg a szanálási terv bemutatásának határidejét addigra tolnák ki.

A csődbejelentés gondolata ugyanakkor állítólag már novemberben felmerült a vállalat belső köreiben. Az előkészületekről tájékozottak szerint Rick Wagoner, a vállalat feje decemberben csődügyekben jártas jogászokat és tanácsadókat keresett meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.