BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Albániát kevéssé érinti a globális válság

Albániát kevéssé érinti a globális válság: még az idei évre is legalább 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol, bár tavaly még ennek közel duplája volt az ütem.

A kisebb érintettség oka az albán gazdasági miniszter szerint, hogy Albánia pénzügyi rendszere egyelőre gyengén integrálódott a nemzetközi rendszerbe.

Genc Ruli azt reméli, hogy a külföldi befektetők érdeklődése Albánia iránt az idén is megmarad. Tavaly előzetes becslés szerint 25 százalékkal 650 millió euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkebefektetések.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az idei évre most 4,0 százalékos növekedést vár Albániában, korábban 5,0 százalékos valószínűsített. Tavaly 5,5 százalékos, 2007-ben 6,0 százalékos, 2006-ban 6,1 százalékos volt a GDP bővülése.

Albánia még az Európai Tanács e félévben soros cseh elnöksége alatt be akarja nyújtani csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.