BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól teljesít a forint, 297-re erősödött

A hazai fizetőeszköz árfolyama erősödik a vezető devizákkal szemben csütörtök kora délután. Az euró 297,70 forintba, a dollár 220,19 forintba kerül a bankközi devizapiacon, míg a svájci frankkal szembeni árfolyama 192,75 és 193,70 forintos sávba szorulva mozog.

 A régiós devizák közül a lengyel zloty könyvelhet el számottevő gyengülést, az euróval szembeni árfolyam 1 százalékot emelkedett 4,5468-as szintre, miután a lengyel gazdasági miniszter-helyettes Adam Szejnfeld ma úgy nyilatkozott, hogy a vártnál nagyobb lesz a gazdasági a lassulás az országban, idén várhatóan 1,5 százalékkal bővül majd a GDP.

A lengyel zloty ma a Bloomberg hírügynökség által követett 25 feltörekvő deviza közül a legrosszabbul teljesítő pénznem. Tegnap publikálta a lengyel statisztikai hivatal a februári ipari termelési adatokat. Londoni elemzések mind arra hívják fel a figyelmet, hogy a régió legnagyobb országában is súlyos visszaeséssel kell számolni, ez pedig fokozatos nyomás alatt tartja a feltörekvő devizákat. Nagyon úgy tűnik, hogy kelet Európában erős recesszióval kell számolni, ezért további negatív kilátással tekintünk ezekre a pénznemekre” – mondja Bartosz Pawlowski, a TD Securities londoni szakértője.

Shahin Valle, a BNP elemzője szerint „az ipari adatok is azt mutatják, hogy egyre romlik a gazdasági aktivitás”. A cseh korona árfolyama 0,3 százalékkal emelkedett 26,867-re, míg a román lej szinte változatlanul 4,2952-es szinten mozgott az euróval szemben. A török líra 0,1 százalékot gyengült a dollárral szemben, ugyanis várhatóan ma 1 százalékkal 10,5 százalékra csökkenti az alapkamatot az ankarai jegybank.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.