BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nincs jele enyhülésnek - Mélyponton az eurózóna ipari indexe

Az eurózóna feldolgozóipara mélypontra süllyedt februárban. Nincs jele a recesszió enyhülésének és a cégek továbbra is létszámleépítéseket hajtanak végre - derül ki a Markit kutatóintézet által készített felmérésből.

A februári feldolgozóipari beszerzői menedzser index 33,5 pontra, a legmélyebb pontra esett azóta, hogy 12 éve számítják az indexet a megelőző havi 34,4 pontról. Ez némileg még a szakértői várakozásokban szereplő 33,6 pontnál is alacsonyabb szint.

Az 50 pont jelenti a határvonalat adott tevékenység bővülése, illetve visszaesése között. Az index februári romlása azt is jelzi, hogy a 16 tagú eurózónában az év kezdetekor érzékelhető stabilizálódási jelek illuzórikusnak bizonyultak, és ez megerősíti, hogy a bizalom helyreállítása további kormányzati és központi banki intézkedéseket tesz szükségessé.

A feldolgozóipari tevékenység visszaesése februárban Németországban ugyan lassult, de az export jelentősen esett és rekordszintre emelkedett a munkanélküliség. Franciaországban és Olaszország meredeken esett a feldolgozóipar kibocsátása, a nagyobb eurózóna tagországok közül egyedül Spanyolországban mutatkoztak a stabilizálódás, igaz meglehetősen erőtlen jelei.

Az adat is növeli annak az esélyét, hogy az Európai Központi Bank csütörtökön a szakértői várakozásoknak megfelelően mérsékelni fogja az irányadó kamatok szintjét. Az alindexek közül rekordmélységbe esett az új megrendeléseké, a foglalkoztatási alindex, miközben a beszerzési árak szintén rekordmélységbe csökkentek, egyidejűleg az értékesítési árak esésével. Egyedüli bíztató jelnek tekintik a szakértők, hogy csökkent a feldolgozóipari készletállomány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.