BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az egészségünk is rámehet a válságra

Hiányos az emberek egészségtudata, másfél millióan magányosak

A lakosság egészségi állapota romlani fog a gazdasági recesszió hatására, habár a gyenge egészségtudatosság miatt az emberek saját egészségi kilátásaik tekintetében indokolatlanul optimisták - mondta Béres József, a két éve megalapított Béres Egészség Hungarikum Program vezetője a tegnap ismertetett felmérésük kapcsán.

Az egészségrecesszió vizsgálatot a Fact Alkalmazott Társadalomtudományi Kutatások Intézete végezte, amely olyan gazdaság- és társadalomtudományi alap- és alkalmazott kutatásokat végez, amely a nyílt társadalom működésének megalapozásához járul hozzá.

A reprezentatív felmérésben megkérdezettek több mint 84 százaléka látja úgy, hogy az elkövetkező három év legfontosabb feladata a gazdasági válság kezelése, az egészségi állapot javítását azonban csak 54,7 százalékuk tartja kiemeltnek. A megkérdezettek 85 százaléka véli úgy, hogy a gazdasági válság a legtöbb ember egészségére negatív hatással lesz, közel ilyen arányban vannak, akik szerint az egészségünk rovására takarékoskodunk majd.

Különös, hogy a válság ellenére sokan a következő 5 évben az egészségük javulásával számolnak, bár a kutatók megállapították: hiányosak az emberek ismeretei az egészségről. A többség nincs tisztában azzal, hogy az egészséghez a lelki és a szociális értelemben vett jólét is hozzátartozik, hiszen a megkérdezettek szerint a közösséghez való tartozás a legkevésbé fontos az egészséges élethez. Megdöbbentő az is, hogy másfél millió magyar él barátok, társaság nélkül. A felnőttek 60 százaléka nem tagja semmilyen közösségnek. Ez az adat azért is elkeserítő, mert a felmérés szerint a közösséghez tartozás pozitívan hat az egészségi állapotra.

Béres József úgy fogalmazott: a két éve meghirdetett Béres Egészség Hungarikum Programmal azt kívánják elérni, hogy az emberek felismerjék, elsősorban rajtuk múlik a betegségek megelőzése. Ám magányosan, család és barátok, vagy civil közösségek támogatása nélkül az egészségmegőrzés szélmalomharc marad – tette hozzá. A program tavaly útjára indította az egészségterv készítést és annak megvalósításához a pályázatát, elsőként az öt- és tízezres településeket buzdították összefogásra egészségük javítása érdekében. Idén újabb településeket várnak ingyenes képzésükre, amelyet ismét pályázati lehetőség követ.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.