BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Oracle-é lehet a Sun Microsystems

A Sun Microsystems éppen az ötvenedik cég lehet az Oracle 2005-ben indított felvásárlási hullámában, ha az amerikai szoftvercég tervezett tranzakciója elé senki nem gördít akadályt. Az eddig főként az adatbázis-kezelő és a vállalatirányítási rendszereiről ismert kaliforniai vevő hírek szerint 7,4 milliárd dollárt ajánlott az ugyancsak amerikai Sunért. Safra Catz, az Oracle elnöke a bejelentés kapcsán kiemelte, hogy cégük már az első közös üzleti évben több mint másfél milliárd dollár többletprofittal számolhat.

Az üzlet többletértéket ígér a Sun részvényeseinek is, hiszen az előző ajánlattevő, az IBM 7 milliárdnál is kevesebbet ajánlott a Szilícium-völgy egyik leginnovatívabb cégéért. A Sun termékpalettája egyaránt magában foglal hardver- és szoftvertermékeket, előbbiek tekintetében főként a munkaállomásairól, szerveiről ismert. Nevéhez fűződik a weboldalakon használt Java technológia kifejlesztése. A cég üzletileg azonban egyre nehezebben bírja a versenyt az iparág gigacégeivel. Az IBM-nek is jól jött volna a fúzió, mert ezáltal domináns szállítóvá válhatott volna a magasabb áron eladható Unix szerverek piacán. A Sun iránt érdeklődők között volt még a fúziókban, felvásárlásokban igencsak gyakorlott két nagy versenytárs, a HP, illetve a hálózati technoló-giáiról ismert Cisco Systems is, utóbbi éppen mostanában lépett a szerverpiacra. SGy

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.