BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kihagyhatatlan: turisztikai programajánló májusra

Sportos hónap lesz a május. Legalább is a turisztikai jelentőségű programok ezt mutatják. De annak se kell elkeserednie, aki inkább a gasztronomiai, vagy zenés eseményre látogatna el a tavasz utolsó hónapjában. A Világgazdaság Online készített egy rövid összefoglalót a májusi csemegékből.

A királyi régió A Közép- dunántúli régióban számos rendezvényre lehet ellátogatni május első hétvégéjén. Április 26-a és május 3-a között rendezik meg a XVIII. Komáromi Napokat. A magyarországi Komárom és a szlovákiai Komárno közös rendezvényén hadkultúra bemutató, csatarekonstrukció, vásári kavalkád, népzenei, könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások, konferenciák, sportesemények várják a felnőtteket és gyerekeket.

Csütörtöktől vasárnapig tart az Agárdi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál. Az elnevezés talán kicsit megtévesztő, hiszen a víz és az erdő adta ínyencségek mellett gazdag zenei és sport programsorozat várja az érdeklődőket. Floralia Tavaszköszöntő Ünnep lesz május első hétvégéjén, Tácon, a Gorsium Régészeti Parkban. Floraliát, Flora istennő ünnepét minden évben tavasszal rendezik meg. A hagyományos virágkiállítás-, és vásár mellett gyermekjátékok, látványos felvonulás, gladiátorjáték és színházi előadások várják a látogatókat.

Orbitális Urbitális Ha május elején nem maradhatunk majális nélkül. Budapesten, több helyszínen rendezik meg a városlakók ünnepségét, az Urbitális Majális. A május kilencedikéig tartó rendezvénysorozat fotókiállításból, Duna-parti bejárásokból, valamint szakmai és kulturális programokból áll. A Duna-menti autóstop-versenyre 3-5 fős csapatok jelentkezését várják. A találkozó pont a fővárosi Erzsébet téren lesz. Az Urbitális Majális programjaként a Magyar Fotográfusok Háza rendezésében nyílik szabadtéri fotókiállítás. A kiállított képeken a látogatók egy új szemszögből ismerhetik meg a fővárost. A Margitszigeten papírhajó hajtogatást rendeznek. Az elkészült remekműveket a Dunán vízre is bocsátják.

Latinos Május nyolcadikán érkezik Békéscsabára a 8. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál. Öt világhírű gitárművész járja be az országot májusban, közülük hárman még sosem jártak Magyarországon, mellettük meghallgathatjuk Szabó Sándor és tanítványának, Heinrich Rolandnak karakteres muzsikáját. A gitárfesztivál további állomásai: Győr, Budapest, Nagykanizsa, Szolnok, Vác, Érsekvadkert és Göd.

Reneszánsz hullám Jövő hétvégén, május 8. és 10. között Veszprémben tartják az immár hagyományosnak számító Gizella Napokat. A magyar királynék városa Boldog Gizellára, Szent István királyunk bajor születésű feleségére emlékezik e programsorozattal. A négy nap alatt folklór, zenés programok mellett lovagi torna, reneszánsz tánc és mazsorettfelvonulás várja a látogatókat, de lesz kézműves és népművészeti kirakodóvásár az Óváros téren és a Vár utcában. A város nem titkolt célja, hogy a Gizella Napokkal a városban és városkörnyéken élőkön túl minél több bel- és külföldi turistát vonzzanak Veszprémbe ebben az időszakban.

Filmrajongóknak másként A legsikeresebb filmzenékről koncertet a miskolci városi sportcsarnokban a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában május 16-án. A zenekar itthon, komolyzenei koncerten még nem látott színpadi technikával – hang-, fény- és vizuális élménnyel – lép színpadra. A Filmfónia a 2009-es év meghatározó zenei eseménye: a közönség ezen az estén egyedülálló élményben részesül, akár a komoly-, akár a könnyűzene áll hozzá közelebb. Az esten felelevenednek az elmúlt évtizedek legnagyobb filmsikerei, mint a Csillagok háborúja, a Harry Potter, a Házibuli, A Karib-tenger kalózai, az E.T.,  az Armageddon, és a Titanic. A Filmfóniára 3500 és 6500 forint között lehet jegyet váltani.

Vegyes fesztivál Május 16-án kezdődik és egészen 24-éig tart a Szeged Város Napja elnevezésű programsorozat, mely a XV. Szegedi Borfesztivállal veszi kezdetét. A program koncertekkel folytatódik május 22-e és 24-e között a Móra parkban, közben pedig május 23-án és 24-én tartják immár a X. Hídivásárt a Belvárosi hídon, illetve a Híd utcában. A vásáron a hagyományokhoz híven a standok mellett utcaszínházakkal, ördögszekérrel színesítik a programot. Lesz kézművesvásár, látványkocsma és hídikocsma is. Szintén Szegeden rendezik meg május 17-én a Red Bull Street Parádét. A program felejthetetlen élményt ígér a technikai sportok szerelmeseinek.

Május elseje

A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak, későbbi szakszervezetek által kiharcolt ünnepség, amelyet minden évben május elsején. A munka ünnepe hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányok ünnepsége. Május 1-je hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére. Ugyanerre a napra esik a májusfa állítása is, amely ugyan sem az álami, sem a vallási ünnephez nem köthető. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, ezzel köszöntik a fiatalok a tavaszt.

Futóbolondoknak Május 17-én vasárnap a futók hódolhatnak szenvedélyüknek a gyulai I. Várfürdő Félmaraton és Váltófutáson. Az egyéni félmaratonban 21097,5 méteres, a félmaraton váltóban háromszor 7000 méteres kört kell teljesíteniük az indulóknak Gyula belvárosában. A rendezvény rendhagyó módon kíván a sport eszközeivel segítséget nyújtani a sérült gyermekek gyógykezelésére. Nevezni egyénileg 4000 forintért, csapatban 8000 forintért lehet.

A Futanet szervezésében idén is lerajtol a K&H olimpiai maraton váltó. A korai nyár legnépszerűbb amatőr futóeseménye - az "Olimpia Napja" tiszteletére kerül megrendezése - közel 6000-en futnak egymást váltva a Parlament körül - 950 csapat vetélkedése a maratoni és félmaratoni táv teljesítéséért.  A maraton váltó rajtja előtt egy rövid távú minimaraton váltó fokozza a hangulatot a Kossuth téren.

További turisztikai programokat a www.itthon.hu oldalon olvashatnak.

A majális alkalmával állítanak májusfát A veszprémi Gizella Napok a István király feleségére emlékeznek -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.