BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb szerephez jut a kockázati tőke

Tavaly több mint 500 millió eurós befektetést hajtottak végre a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA) tagjai, ezzel pedig az elmúlt 20 év második legjobb teljesítményét nyújtották – derült ki egy tegnapi vállalatfinanszírozási és kockázatitőke-konferencián.

A tavaly bekövetkezett gazdasági válság érezteti hatását, rengeteg változásra lehet számítani – mondta Oláh László, a HVCA elnöke. Így a kockázati és magántőke minden eddiginél nagyobb szerephez jut az elkövetkező években, hiszen hatékonyan tud közreműködni a kialakult pénzügyi válság kezelésében és ezzel együtt az európai, ezen belül a hazai gazdasági élet fellendítésében.

Az egyesület vezetője a Világgazdaságnak elmondta: Magyarország néhány évtizede már viszonylag jól pozicionálta magát, így néhány szektor megfelelő felvásárlási célpont lehet. Az informatikai társaságok és az egészségügyi szektor, valamint a kapcsolódó ágazatokban Magyarországnak jók az eddigi eredményei. A harmadik terület a szolgáltatásexport iparág lehet. Ebben a válságterhes időszakban a forrásokkal rendelkező magyar vállalatok is könnyebben vásárolhatnak fel gyengébb vagy éppen megroggyant versenytársat, akár az országhatáron kívül is.

Jelenleg és középtávon az egyes alszektorok tekintetében azokon területeken várható jelentősebb – vállalatok közötti – tőkemozgás, ahol egyrészt nagyobb az árbevétel-megtartás, illetve -növelés kényszere, ugyanakkor rendelkezésre állnak a tranzakciók lebonyolításához szükséges saját erőforrások is. Ilyen terület például az originális és generikus gyógyszerek gyártása és forgalmazása, illetve a biotechnológia is.

Javier Echarri, az Európai Kockázati és Magántőke Egyesület (EVCA) ügyvezető titkára szerint a politika és a közvélemény egyre inkább felismeri, hogy a kockázati tőke munkahelyeket ment meg, és csökkenti a vállalatok eladósodottságát. Mint elmondta, Európában 2009 első negyedé-

vében az egy évvel korábbi értékhez képest 30 százalékkal esett vissza a kockázatitőke-alapok tőkegyűjtési aktivitása, a feltételek újratárgyalása pedig mindennapos tényezővé vált. AnP

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.