BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nem segély, hanem kiegészítő tartalék - Az IMF rábólintott a Lengyelországnak nyújtandó hitelre

Az IMF szerdán jóváhagyta "rugalmas", összesen 20,58 milliárd dollárnak megfelelő összegű hitelcsomagját Lengyelország számára. Az IMF igazgató tanácsa nevében John Lipsky, az IMF első számú vezérigazgató-helyettese reményét fejezte ki, hogy a hitelvonal megnöveli a piaci bizalmat Lengyelország iránt és azt jobb helyzetbe hozza az országot ért negatív hatások kezelésében.

Április közepén vált ismertté, hogy Lengyelország is ki akarja használni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rugalmas hitelkínálatát, és ezért rövidesen 20 milliárd dollárt kér e keret terhére a nemzetközi pénzintézettől. Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter akkor azt mondta: "Ez egyharmaddal meg fogja növelni a központi bank tartalékát, immunizálva Lengyelországot a válság hatásai és a spekulánsok támadásaival szemben.

Ez nem segély, hanem kiegészítő tartalék, amely a Lengyel Nemzeti Bank rendelkezésére áll. Lengyelország a második ország, az első Mexikó volt, amelyik az IMF rugalmas hitelkínálatával él, s melynek célja úgymond a válsághelyzetben biztosítani az adott ország gazdaságának megfelelő egészségi állapotát.

Lipsky szerdán dicsérte a lengyel kormányzatot a gazdasági visszaesés ellen hozott intézkedéseiért, hogy kamatcsökkentésekre került sor, hogy a pénzügyi szektor részére igyekezett likviditást biztosítani, és elkötelezettségét a fenntartható költségvetés elérésére. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, hogy a hitelcsomag a térség egészére pozitív hatást gyakorolhat, mérsékelheti onnét a tőkemenekülést. Rostowski lengyel pénzügyminiszter is úgy látja, hogy az országának jóváhagyott IMF hitel a stabilitás egyik pillérjeként szolgálhat Közép- és Kelet-Európában.

Az IMF március 24-én jelentette be, hogy megújítja, rugalmasabbá és feltételrendszerében áramvonalasabbá teszi hitelezési gyakorlatát, és ennek keretében alkották meg az IMF rugalmas hitelvonalát. A nemzetközi pénzintézet a rugalmas hitelkeretből olyan országoknak kölcsönöz, amelyeknek gazdasági alapja és gazdaságpolitikája erős, és jó a teljesítési bizonyítványuk. Ezt a hitelvonalat elsősorban nem válságkezelésre, hanem válságmegelőzésre szánja az IMF.

Kiutalásához előzetesen megállapított, általános feltételeknek kell megfelelni, így nem kell hosszas tárgyalásokon egyezkedni a feltételekről, és az IMF esetről esetre dönt. Eltérően a hagyományos készenléti hiteltől, a rugalmas hitelkeretből bármikor lehívható pénz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.