BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Ezt az évtizedet elveszítjük" - mondja a Nobel-díjas közgazdász

"Félmegoldásokat alkalmazunk, amelyek segítenek a gazdaságnak, hogy tovább sántikálhasson, anélkül, hogy valóban felépülne. Ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy a bankok fennmaradhassanak anélkül, hogy megküzdenének érte" – mondta a Nobel-díjas Paul Krugman.

A közgazdász szerint az Egyesült Államok jelenlegi válságkezelői lépései a kilencvenes évek Japánjára emlékeztetnek. Krugman leszögezte: ha nem tesznek kellően agresszív lépéseket a válság megoldására, az amerikai gazdasági a japánhoz hasonlóan "elveszett évtizedet" tudhat majd maga mögött – idézi a Reuters.

Krugman az eurózóna miatt is kifejtette aggodalmát és véleménye szerint az amerikai foglalkoztatottság nem vagy csak csekély mértékben növekszik ebben az évben (áprilisban 25 éves negatív rekorddal 8,9 százalékot ért el az amerikai munkanélküliség).

A Princeton professzora szerint egyértelműen egy rendkívüli erős második élénkítőcsomagra van szükség. Mint mondta, az Obama-kormány által a 19 legnagyobb bankon végrehajtott stressz tesztek nem válaszolták meg a legfontosabb kérdést: elég tőkével rendelkeznek-e a pénzintézetek ahhoz, hogy betöltsék kulcsszerepüket a gazdaságban? Krugman radikális lépéseket, például a Citibank és a Bank of America ideiglenes államosítását várja Washingtontól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.