BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Félszáz e-mérleg érkezett

Működik az e-beszámoló rendszere. Az érdeklődők már böngészhetnek az „e-beszamolo.irm.hu” honlapon közzétett mérlegek között. Igaz, még nem sokat találnak. Hétfő estig mintegy félszáz érkezett a kormányzati portálon át. Ebből 21 volt az informatikai ellenőrzés után elfogadott, a honlapon nyilvánosságra hozott hibátlan mérleg – tudtuk meg a szaktárcánál.

Mind a közzétételre befogadott, mind az elutasított beszámolókról – az utóbbiaknál az ok megjelölésével – választ kapott az ügyfél. A legjellemzőbb problémákról – igazolások hiánya, hibás fájlformátum – a tárca honlapján tájékoztatják az ügyfeleket.

Május elsejétől a cégek csak e-úton, a kormányzati portálon keresztül nyújthatják be mérlegeiket. Ezzel eleget tesznek letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségüknek, nem kell külön a cégbírósághoz is elküldeniük. A dokumentumok azonnal teljes körű nyilvánosságot kapnak.

Az e-benyújtásra már két éve mód van. Ám a korábbi szabályozás megkívánta az e-aláírást, emiatt kevesen éltek vele. Tavaly kétszáz e-beszámoló volt.

Az idén április 30-ig e-úton, e-aláírással és papíralapon is be lehetett nyújtani a mérlegeket a Cégszolgálathoz, s a cégbíróságokra. A határidőig e-úton mintegy másfél száz, papíralapon néhány tízezer beadvány érkezett.

A régi rendszer útján április végéig beküldött dokumentumok – várhatóan az ősszel – nyilvánosságot kapnak az e-beszámoló honlapon. Úgy tudjuk, tervezik, hogy öt évre visszamenőleg minden mérleget közzétesznek itt. A honlapon a beszámolók ingyenesen, regisztráció, korlátozás nélkül kereshetők. KK


Ellenőrzés. Az ez év május 31-ig benyújtandó beszámolókat még a Cégszolgálat ellenőrzi. Feladatát jövőre az APEH veszi át, és a mulasztásról értesíti a cégbíróságot. A rendszer „kidobja” a nem teljesítő cégeket. Adószámukat az adóhatóság felfüggeszti, ha felszólításra sem tesznek eleget a kötelezettségüknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.