BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld "New Deal-t" indítana Magyarországon az LMP

A párt EP-programjában többek között választ kíván adni a gazdasági világválság által felvetett problémákra

A párt EP-programjában többek között választ kíván adni a gazdasági világválság által felvetett problémákra -mondta Szabó Tímea, az LMP-HP listavezetője.

A válság egyértelműen jelzi, hogy a globális pénzügyi és gazdasági rendszer eddigi formájában fenntarthatatlan, teszi hozzá. Az Európai Zöld Párt (EGP) által kidolgozott Green New Deal program -mellyel összhangban áll az LMP Zöld Élénkítés című programja- hosszú távú megoldást kínál ezekre a problémákra. A

A program legfőbb elemei a gazdasági rendszer újraszabályozása valamint hosszú távon a gazdaság szerkezetének fenntartható pályára való állítása. Ezeket a célokat kizárólag uniós szinten lehet elérni, hangsúlyozta Szabó Tímea.

Az ugyancsak EP képviselőjelölt Jávor Benedek kifejtette, hogy olyan mezőgazdasági támogatási rendszert kell létrehozni, amely valóban a kis- és közepes méretű birtokon fenntarthatóan gazdálkodó, a mezőgazdaságból élő helyi embereket támogatja, nem pedig a nagybirtokokon folytatott túltermelést.

Ezzel kapcsolatban az LMP újra kívánja értelmezni a csatlakozási szerződést, és egy olyan földvásárlási rendszert kidolgozni, amely előnyben részesíti a helyi lakosokat és/vagy a életvitelszerűen az adott földön gazdálkodókat.

Az LMP ökopolitikai irányzatú pártként fontosnak tartja, hogy reagáljon korunk egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra, és a hozzá kapcsolódó energiakérdésre. Jelenlegi energiarendszerünk a fosszilis energiahordozókra épül. A kimerülésüknél még súlyosabb probléma az elégetésükből keletkező üvegházhatású gázok kibocsátása, ami drasztikusan megváltoztatja a Föld klímáját, s így veszélyezteti az egész emberiség életfeltételeit. Az LMP által képviselt értékek alapján nemzeti, európai és globális szinten az energiatermelés, elosztás és felhasználás újragondolására van szükség.

A jelöltek kiemelték, hogy programjuk hangsúlyos eleme a valós demokráciáért való kiállás. Mind az európai uniós, mind a hazai közéletben meg kell teremteni az intézmények működésének átláthatóságát, a döntéshozók számonkérthetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.