BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még tovább is erősödhet a forint

A forintnak sikerült megkapaszkodnia a hétvégén felállított 5 havi csúcson, ami átlendítheti a 275-ös váltási határon az euróval szemben az elkövetkező hetekben. A forint további erősödését támogathatja, hogy a hétvégén Lettország pénzügyi segítségre kapott ígéretet az Unió magas rangú tisztségviselőitől. Így elszállt a lat leértékelésének a veszélye, amely pénzügyi turbulenciát generálhatott volna régió szerte.

 A hazai deviza hétfőn a 275,5 és 276,5-ös sávban mozgott egész nap. „Az egész régióra kiterjedő pozitív hír volt, hogy az Európai Bizottság a pénzügyi alapok megnyitásával támogatja Lettországot” – véli Tóth Gyula, az UniCredit Spa bécsi elemzője, hozzátéve: egyre enyhül a leértékelési nyomás a laton, valamint a térség devizáin.

A régiós fizetőeszközök hétfői raliját a lengyel zloty vezette, amely 0,5 százalékot erősödött a közös pénzzel szemben: 4,48-ig. A cseh korona, valamint a forint 0,2 százalékot tudott kapaszkodni.

A magyar eszközök, és a forint megerősödve jöhet ki a válságból, amennyiben a kormány végrehajtja a fiskális kiigazítását – írta ügyfeleinek a Merrill Lynch hétfőn. „Magyarország jöhet ki a válságból az egyik legerősebb fiskális pozícióban a fejlett ipari államok közül, sőt, ciklushatásoktól megtisztítva a 2010-es költségvetési évet többlettel zárhatja az ország” – áll Radoslaw Bodys, Merril-szakértő jelentésében.

Egyre növekszik a külföldi alapok kockázat vállalási hajlandósága, és a beinduló hozamvadászat kedvez a magas felárú, kockázatosabb feltörekvő eszközöknek. A külföldi alapok erősödő megjelenése a magyar piacon a forintot átlendítheti a 275-ös határon, és akkor a következő ellenállási értéke a 260 szintnél lesz – áll a Dow Jones hírügynökség összegzésében. De sok függhet a dollár árfolyamától is: a zöld hasú gyengülése többnyire táplálja a nagyobb hozamú, kockázatosabb valuták iránti keresletet.

Mark Mobius, a Templeton Asset Management elnöke szerint az amerikai fizetőeszköz gyengülésére kell számítani hosszabbtávon, ugyanis a nagymennyiségű pénznyomás a tengerentúlon alá áshatja a fizetőeszközbe vetett globális bizalmat. Mobius szerint ugyanakkor nagy lehetőségek vannak a feltörekvő eszközökben, elsősorban a lengyel pénzben, amely az euróhoz képest jelenleg mintegy 7 százalékkal alul van értékelve. A forint, a cseh korona és az orosz rubel viszont az utóbbi hetek erősödése miatt túlértékelté vált – véli Mobius.

A litván fizetőeszköz leértékelésére is maradt még esély, Kenneth Rogoff, a Harvard egyetem közgazdásza (volt IMF tanácsadó szerint) Lettországnak mindenképpen le kellene értékelnie a devizáját és fel kellene mondania a kötött árfolyamrendszert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.