BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Melyek, és miért a világ legnépszerűbb városai?

Párizs áll a lista élén a városok globális rangsorában, megelőzve Sydney-t és Londont. Budapest a 38. helyet szerezte meg – derül ki a GfK Roper Public Affairs & Media által végzett 2009-es Anholt-GfK Roper City Brands IndexSM (CBI) jelentésből, amely a fogyasztók 50 nagyvárosról kialakított felfogását és az azokról alkotott képét mutatja.

Budapest a legjobb eredményt a fontosabb városjellemzők kategóriában érte el, és így az előkelő 28. helyen végzett. A legkedvezőbben a lengyelek ítélték meg fővárosunkat, náluk a 13. helyen állunk.

Amellett, hogy fővárosunk vonzerejét kedvezően ítélték meg a válaszadók, Budapest egyike a legkevésbé ismert városoknak. Ebből a szempontból a 41. helyet foglalja el.

Miközben az indexet alkotó hat kategóriából háromban Sydney került az első helyre, Párizs nagy előnye Sydneyvel szemben a jelenlét és városi élet dimenziókban az, ami az összesítésben a vezető helyre juttatja. Az előzőekhez hasonlóan vannak olyan nagyvárosok, amelyek bizonyos területeken jelentős erősségekkel rendelkeznek, melyeket más területek gyenge teljesítménye húz le. Még az úgynevezett top nagyvárosok hírneve is különböző a fejlett és a fejlődő országok körében.

Ezeknek a különbségeknek a megértése létfontosságú azért, hogy a városok kihasználhassák legfontosabb erősségeiket, és megerősíthessék sebezhető területeiket. Ezekből kiindulva kialakíthatnak egy általános stratégiát, hogy a turizmus és az üzleti befektetések szempontjából vonzóbb célpontokká váljanak.

Az index az egyes városokról a világban kialakult képet méri, amely befolyásolja az emberek döntését arról, hol éljenek, hol dolgozzanak, és hol nyaraljanak. Különösen a mai bizonytalan gazdasági környezetben érdemes közelebbről megvizsgálni azokat az érveket és véleményeket, amelyek alapján a vállalatok ezen nagyvárosok mellett, vagy éppen ellen döntenek.

A globális felmérés során 20 jelentős fejlett és fejlődő országban megkérték a válaszadókat, hogy értékeljék, mennyire értenek egyet az 50 nagyvárosra vonatkozó állításokkal. A rangsor úgy alakult ki, hogy a városok pontszámait átlagolták az index hat kategóriájában: jelenlét (a város ismertsége és globális tevékenységéről kialakult kép), fontosabb városjellemzők (tisztaság, városkép és klíma), lakhatási előfeltételek (elérhető árú lakhatás és a közszolgáltatások minősége), emberek (barátságos emberek, személyes találkozások és kulturális sokszínűség), városi élet (érdekes események, tevékenységek és életstílusok) és potenciális lehetőségek (az a lehetőség, hogy az adott hely alkalmas üzleti tevékenységhez, munkakereséshez és iskolába járáshoz).

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.