BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szavaznak a magyarok Amerikában

Megkezdődött a szavazás az amerikai kontinensen lévő magyar külképviseleteken. A magyar európai parlamenti (EP) listákra helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet szavazni.

Mintegy négyezren szavazhatnak az EP választáson Magyarország 95 külképviseletének egyikén. A szavazatokat tartalmazó urnákat a külképviseleteken nem bontják fel, hanem Magyarországra szállítják, és a voksokat az Országos Választási Bizottság számlálja össze - írta a beol.hu az MTI híre alapján.

A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a múlt pénteki határidőig a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Ezt összesen 3.841-en tették meg.

Az amerikai kontinensen összesen 289-en jelezték, hogy részt akarnak venni a szavazáson. Az Amerikai Egyesült Államokban Chicagóban 21-en, Los Angelesben 37-en, New Yorkban 100-an, Washingtonban 51-en kívánnak szavazni. Havannába (Kuba) négy, Buenos Airesbe (Argentína) két, Chilébe (Santiago de Chile) és Mexikóvárosba (Mexikó) egy-egy szavazó jelentkezett. Brazíliában két városban lehet voksolni: Brazíliavárosban ketten, Sao Paulóban hatan szeretnének szavazni. Kanadában is két városban várják a szavazni vágyókat: Ottawában 18-an, Torontóban 46-an jelezték, hogy szavaznak.

A külképviseleteken a diplomáciai képviselet munkatársai lesznek a külképviseleti választási iroda (küvi) tagjai, a küvi vezetője azonban a Külügyminisztériumból érkezik. A szavazás sajátossága, hogy az „igazi” névjegyzéket és a szavazólapokat a külképviseleteken nyomtatják ki, arra a biztonsági jegyekkel ellátott papírra, amelyre a magyarországi szavazólapokat is nyomtatták, a szavazólap képét pedig elektronikus úton juttatják ki a csaknem száz külképviseletre. Amikor a választópolgár a külképviseleti választási irodában jelentkezik szavazásra, igazolnia kell személyazonosságát, és a küvi ellenőrzi, hogy szerepel-e a külképviseleti névjegyzékben. Aki nem szerepel a névjegyzékben, nem szavazhat.

A választópolgár a szavazatát egy kis borítékba teszi, mint Magyarországon. A szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a választópolgár és a küvi vezetője igazolja, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van, valamint a nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját. Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba teszik, lezárják, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírja, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot teszi a választópolgár az urnába.

Az urnát a szavazás befejezése után lezárják, a küvi vezetője pedig elindul vele Budapestre, az Országos Választási Központba. Az urnákat nem szabad poggyászként feladni, annak az utazás ideje alatt végig a küvi-vezető közelében – az ölében vagy a szomszéd ülésen – kell lennie, ezért ahol kevés szavazó jelentkezett, ott kisebb urnákat alkalmaznak.

A repülőgép leszállása után az urnákat azonnal, de legkésőbb a szavazás napja utáni csütörtök éjfélig taxival szállítják a Ferihegyi repülőtérről az Országos Választási Központba. Itt az Országos Választási Bizottság először a szavazási irat külső borítékjait bontja fel, ellenőrzi, hogy a nyilatkozaton szereplő választópolgár valóban rajta volt-e a külképviseleti névjegyzéken. Ha ez rendben van, a belső – a szavazatot tartalmazó – borítékot külön összegyűjtik, és csak az összes nyilatkozat ellenőrzése után bontják fel azokat és számlálják meg a szavazatokat, így garantálva a szavazás titkosságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.