BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Éles vita a válságadóról Horvátországban

Alkotmánybíróságon támadta meg a zágrábi parlament által július végén elfogadott válságadót Stipe Mesic horvát államfő. Az elnök szerint a visszaesés miatt keletkezett bevételi rések betöltésére kiötölt – 2010 végéig érvényben lévő – új adókról szóló törvény az igazságosság, az egyenlő elbánás és a méltányosság alapelvével is öszszeegyeztethetetlen.

A kabinet és az államfő közötti vita középpontjában az a különadó áll, amelyet az új költségvetési törvény értelmében minden 3 ezer kunát (110 ezer forintot) meghaladó fizetésre és nyugdíjra kivetnek (VG, július 31., 4. o.). E szerint a 3 és 6 ezer kuna közötti jövedelemrészből 2 százalékos, a 6 ezer kuna felettiből pedig 4 százalékos „válságadót” vonnak le 2010 végéig.

Mesic fő kifogása, hogy az új adóval csak a bérből és fizetésből élőket sújtják, miközben a vállalkozók kimaradnak a teher viseléséből. Ráadásul az alkalmazottak közül is a szegényebb rétegre esik a nagyobb elvonás, miközben a legmagasabb jövedelműeket alig terhelik meg. Azt mindenesetre még nem lehet tudni, hogy mikorra döntenek Mesic beadványáról az alkotmánybíróságon, bár a taláros testület gyorsított eljárást ígért az államfőnek.

A jövedelemadó-emelés mellett egyébként más csatornákon is igyekszik növelni bevételeit a zágrábi kabinet. Így az új jogszabály értelmében augusztus 1-jétől az áfa normál kulcsa 22-ről 23 százalékra emelkedett. Ezenfelül pedig még olyan „kreatív” elvonási formákat is bevetettek, mint a mobiltelefon-beszélgetések, SMS-ek, illetve MMS-ek díjai után befizetendő 6 százalékos különadó. Neue Zürcher Zeitung, Wirtschaftsblatt

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.