BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A gyerek örökölhetné a szülő állását

Gyermekeikre örökíthetnék állásukat azok az olasz postai dolgozók, akik korengedményesen nyugdíjba mennek.

A Poste Italiane vezetése, valamint a szakszervezetek által tárgyalt terv a legalább 58 éves, 35 év biztosítási viszonnyal rendelkező postásokra vonatkozna, akiknek gyereke 30 év feletti, és érettségivel rendelkezik. Az állami tulajdonú vállalat majdnem 156 ezer dolgozójából körülbelül 1500 főt érinthetne a program.

A kijelölt "utódok" elfogadása nem lenne automatikus, hanem állásinterjúra hívnák be őket.

A "nepotizmust" intézményesítő terv akár már október elejétől beindulhat - véli Walter de Candiziis, az egyik postásszakszervezet, a Failp-Cisal vezetője. Ez az érdekképviselet volt az első, amelyik - még 1997-ben - felvetette az ötletet. A cég vezetése egyelőre annyit közölt, hogy folynak az erről szóló tárgyalások.

Olaszországban az idén várhatóan 10 százalék fölé emelkedik az állástalanok aránya, a fiatalok körében pedig 26 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami többszöröse a más fejlett országokban jellemző szintnek.

A fiatalok postai álláshoz juttatása emiatt jelentős lépés volna, ráadásul a posta bérköltségei is csökkennének, hiszen a rövidebb szolgálati idővel rendelkező alkalmazottaknak alacsonyabb bért kellene fizetni. A vállalat 17,9 milliárd eurós tavalyi bevételéből 5,9 milliárdot vittek el a személyi költségek.

Takács Gábor-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.