BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áfabefizetés az uniós kasszába?

Az áfabevételek egy részének közvetlenül az uniós büdzsé számára való elkülönítését szorgalmazza José Manuel Barroso.

Az Európai Bizottság elnöke egy lapinterjúban kifejtette: ősszel vita kezdődik a közösségi költségvetés alapvető reformjáról, és ennek során a legradikálisabb megoldásokat is napirendre tűzik.

Barroso szerint az EU-büdzsé megállapításának jelenlegi módja – amikor a befizetések majdnem háromnegyed része a tagállamoktól, a gazdasági teljesítmény arányában érkezik – túlságosan kiélezett és önző vitákat eredményez.

A kormányok a közös kiadási prioritások finomítása helyett arra összpontosítanak, hogy országuk minél kevesebb befizetés mellett minél többet tudjon kivenni a közös kalapból.

Brüsszelben éppen ezért régóta szorgalmazzák azt, hogy állapítsanak meg saját, a tanács döntéseitől független forrásokat az unió finanszírozására. (Jelenleg csak a vámbevételek számítanak ilyen forrásnak.)

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.