BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BAMOSZ: változik az ingatlanalap index

A BAMOSZ Ingatlanalap Index (BIX index) módosításáról és az új BIX index kézikönyv elfogadásáról döntött a Bamosz elnöksége. A változások a 2009. október 1-i kosár felülvizsgálatkor lépnek életbe.

Az ingatlanalap-piacon 2008 végén, 2009 elején végbement átalakulások, változások szükségessé tették a BIX index összetételének módosítását.

A korábban a piac 90 százalékát lefedő nyilvános nyíltvégű alapok szegmensének szűkülése és a zártvégű alapok körének ezzel párhuzamos jelentős bővülése (két nagy ingatlanalap áprilisi zártvégűvé alakulása) szükségessé tette az index kibővítését annak érdekében, hogy a hazai ingatlanalapok teljesítményéről minél pontosabb és továbbra is átfogó, a piac átlagos teljesítményének megítélésére alkalmas képet mutathasson az index.

A BIX index jelenleg kizárólag a Magyarországon kibocsátott, nyilvános nyíltvégű ingatlanalapokat foglalja magába.

A BAMOSZ Elnöksége úgy döntött, hogy a BIX indexet a jövőben is fenn kívánja tartani, és ennek érdekében módosítja az index összetételét oly módon, hogy abba a zártvégű alapok is bekerülhessenek.

A részletek kidolgozásával elkészült a BIX módosított kézikönyve. Ennek eredményeként a nyilvános nyílt végű alapokon túl a nyilvános zártvégű alapok, valamint a zártkörű, de a BAMOSZ honlapon hivatalosan adatot szolgáltató (tehát transzparens árinformációval rendelkező) – jellemzően csak intézményi befektetőknek elérhető – alapok beemelésével nő az index reprezentativitása.

Az indexet érintő főbb módosítások:

- az index tagja lesz minden olyan ingatlanalap, amely legalább havonta a BAMOSZ honlapon legkésőbb T+2-re közzéteszi a nettó eszközértékét és árfolyamát;
- tisztázódik a rendkívüli kosár felülvizsgálat szerepe (megszűnés, felfüggesztés);
- a zártvégű alapok kosárból kikerülése a lejárat előtti utolsó kosár felülvizsgálatkor lesz;
- bevezetésre kerül az index számításába a devizaárfolyam a nem forintban denominált alapok esetére.

A változások a soron következő, 2009. október 1-i kosár felülvizsgálatkor lépnek életbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.