BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátravan a feketeleves - A bankoknak súlyos veszteségekkel kell szembenézniük

A világgazdasági helyzet vártnál gyorsabb javulása ellenére továbbra is rendkívüli kockázatokat jelentenek a bankoknál esedékes leírások, a banki mérlegek további megtisztítása szükséges – figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanulmánya.

A szervezet éves pénzügyi stabilitási jelentése (GFSR) szerint a banki mérlegek további megtisztítása szükséges ahhoz, hogy a gazdasági fellendüléshez elengedhetetlen hitelek ismét a vállalatok rendelkezésére álljanak.

Az IMF ma nyilvánosságra kerülő konjunktúra-előrejelzése ugyanakkor – a Handelsblatt előzetes értesülése szerint – a korábbi 2,5 százalékos prognózisnál gyorsabb, 3,1 százalékos globális növekedést jelez 2010-re.

Ennek dacára a valutaalap szakértői azzal számolnak, hogy a pénzügyi válság által okozott értékveszteség a jövő év végéig eléri a 3400 milliárd dollárt. Igaz, a részvényárfolyamok kedvező alakulásának köszönhetően még ez az óriási summa is elmarad a korábban prognosztizált 4000 milliárdtól.

Ezen belül a bankok 2007 közepétől 2008 nyaráig 1300 milliárd dollárnyi leírásra kényszerültek, és a valutaalap várakozásai szerint további 1500 milliárdos veszteséggel kell számolniuk 2010 végéig.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) hasonlóan (VG, szeptember 23.) az IMF is különösen kedvezőtlennek értékeli az európai bankok helyzetét.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.