BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hét százalék körül lehet jövőre a lengyel államháztartás hiánya

Jövőre a hazai össztermék (GDP) 7 százaléka körül várható Lengyelország államháztartási hiánya EU-szabvány szerint számolva, ezt jósolta pénteken a TVN CNBC tévé.

A tévéadó becslése szerint jövőre a lengyel központi költségvetés hiánya meghaladja a 40 milliárd zlotyt (2,7 billió forint).

A Reuters által múlt hónapban megkérdezett elemzők kisebb, 32 milliárd zlotys költségvetési deficitet valószínűsítettek Lengyelországnak a jövő évre, és ennek alapján 6,1 százalékos államháztartási hiányt, szintén az eredményszemléletű EU-szabvány (ESA95) szerint számolva.

Tavaly a lengyel államháztartási hiánya a GDP 3,9 százalékát tette ki. Az államháztartásnak Lengyelországban is a központi költségvetés a legnagyobb tétele, és benne vannak egyes állami intézmények és a helyi önkormányzatok mérlegei is.

A lengyel kormány az idei költségvetési hiánycélt már korábban majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, több mint 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket. A pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre viszont mindenképp csökkenteni kell a hiányt.

A kormány a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, mind távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól.

A lengyel gazdaság a második negyedévben Európa-bajnok maradt az éves összehasonlításban 1,1 százalékos gazdasági növekedésével, de ezt a még 1,9 százalékkal növekvő lakossági fogyasztás táplálta, miközben a beruházás és az export csökkent.

A lakossági fogyasztás növekedésének is szerepe van az államháztartási hiány szélesedésében, és számos elemző szerint - nem csak Lengyelországban, hanem a világ sok más országában is - a válságkezelés deficitnövelő módszerei később visszaütnek, amennyiben a növekvő közadósságok finanszírozása pénzt fog elvinni a beruházások, a gazdasági növekedés elől.

Éppen ezért ígérkezik a kilábalás lassúnak, a zuhanás-javulás diagramja pedig világszerte olyasféle "V" alakúnak, amelynek jobb oldali szára szinte az alapvonalra fekszik, vélik elemzők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.