BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismétel a kormányfő - Norvégiában a II. világháború óta nem volt ilyen

Norvégiában a szociáldemokrata Jens Stoltenberg miniszterelnök vezette balközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a választásokon.

A Norvég Munkáspárt, a Szocialista Baloldali Párt és a Centrumpárt "vörös-vörös-zöld" koalíciója 86 mandátum megszerzésével abszolút többséghez juthat - számol be a Magyar Rádió.

Jens Stoltenbergnek sikerült, az, ami a II. világháború befejezése óta egyetlen norvég kormányfőnek sem: egy új választásokat követően egy második periódusra tartani hatalmát. A vasárnap kezdődött és hétfőn befejeződött parlamenti választásokon a Munkapárt közel három százalékkal több voksot szerzett, és az általa vezetett kormánykoalíció a szavazatok 99,9 százalékának összeszámlálása után 86:83 arányban megőrizte többségét a Stortingetben.

Az idegenellenes, populista politikájával a szavazatok 23 százalékát megszerző Haladáspárt az ország második legnagyobb politikai pártja lett, ám ezt nem sikerült mandátumnövelésre használnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.