BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javuló kilátások a jövő évre

Az elmúlt héten csak egyetlen makroadat jelent meg, a kiskereskedelem forgalmáról. Az, bár jelentős visszaesést mutatott, mégsem számított meglepetésnek a júliusi áfaemelés miatt. Ezenkívül az idei év végére és a jövő évre vonatkozó gazdasági előrejelzések láttak napvilágot. A korábbi hónapoktól eltérően ezúttal már nem rontottak tovább a kilátásokon a szakértők, sőt, volt olyan kutatóintézet is, amelyik már érdemben javította a jövő évi gazdasági növekedés prognózisát.

Az eladások volumene tavaly júliushoz képest 6,6 százalékkal esett vissza. Az előző hónapban az adat már mindössze 2,2 százalékos mínuszt mutatott, a mostaninál nagyobb zuhanás nem szerepel a KSH havi adataiban. Az első hét hónap átlagában 2,3 százalékos volt az eladások szűkülése, ez szintén gyengébb az elmúlt két év átlagánál. Csak az 1996-os, 5 százalékot közelítő zuhanás szárnyalja túl a mostanit, akkor is az egyensúlyt kereső gazdaságpolitika drasztikus beavatkozása játszotta a fő szerepet.

Az euróbevezetés időpontját leszámítva valamivel optimistábbak lettek a magyar piaccal foglalkozó elemzők. Úgy tűnik, az infláció nem okoz majd különösebb gondot – derült ki a Reuters rendszeres felméréséből. A GDP növekedésére vonatkozó várakozások ugyanakkor nem lettek sokkal derűlátóbbak. Az idei visszaesést változatlanul 6,3 százalékosra teszik a szakértők, míg a 2010-es további 0,3 százalékos visszaesés helyett már átlagban változatlan bruttó hazai terméket jósolnak.

Apró, de annál lényegesebb ponton különbözik a frissen megjelent két kutatóintézeti előrejelzés a Kopint-Tárkiétól. Sem az Ecostat, sem a GKI nem számol ugyanis gazdasági növekedéssel még 2010-ben sem. Igaz, így is optimistábbak annál, mint amit a kormány jelez előre, utóbbi ugyanis jövőre további 0,9 százalékos zsugorodásra számít. BD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.