BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Amerika ne féljen a kereskedelmi háborútól

A kínai kereskedelmi minisztérium szerint az Egyesült Államoknak nem kell attól tartania, hogy a Kínával támadt kereskedelmi viszálya árt a két ország kapcsolatainak.

A kereskedelmi minisztérium illetékese szerint az amerikai fél rosszul ítéli meg a helyzetet, ők nem szeretnék, ha a zavar keletkezne a kétoldalú kapcsolatokban. Peking és Kína között a gumiabroncsok importja miatt romlott meg a viszony. A kínai közlés szerint az Egyesült Államok korábban nem jelezte, hogy a kínai gumiabroncsok importjának növekedése rossz hatással lenne iparára - tudósít a BBC.

Az Egyesült Államok múlt pénteken vámot szabott ki a Kínából importált gumiabroncsokra, erre válaszul Kína tárgyalásokat kezdeményezett a WTO szabályaira hivatkozva. A védővám lehetőségét az Egyesült Államok akkor vezette be, amikor Kína csatlakozott a WTO-hoz. Barack Obama az első, aki a gyakorlatban is alkalmazza azt. Kína az amerikai intézkedést "protekcionista jellegűnek" minősítette. A következő évben 35 százalékos adó terheli a Kínából importált abroncsokat, a következő két évben ennem mértéke előtt 30, majd 25 százalékosra csökken.

A Kereskedelmi Világszervezet szabályai szerint Pekingnek és Amerikának a következő hatvan nap alatt kell a vitát megoldania tárgyalások útján. Ha ez nem sikerül, akkor Kína a WTO illetékes szervét döntéshozatalra kérheti fel az abroncsimport ügyében.

A múlt évben 46 millió darab gumiabroncsot importált az Egyesült Államok Kínából, ez a 2004-ben mért mennyiség több mint háromszorosa. Ez alatt az idő alatt Kína piaci részesedése 5 százalékosról 17 százalékosra emelkedett.  Vasárnap a kínai állami média közölte: az amerikai intézkedés nyomán mintegy 100 ezer állás szűnhet meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.