BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen vagyon rejlik Makó alatt és mit jelent ez az országnak?

Éles társadalmi vitát váltott ki a Magyarország alatt rejtőzködő kiterjedt, nem-konvencionális jellegű gázvagyon: egyesek hazánk energiafüggésének csökkentési lehetőségét, mások a globális tőke újabb hódítási terepét látják benne. Jenei András elemzése a kitermelő cégektől kapott információk alapján számolt adatok segítségével tesz kísérletet a makói projekt előnyeink és hátrányainak felvázolására.

Egy ilyen kaliberű projekt esetén a bizonytalanság és kétkedés nem is meglepő: Makót azonban egyelőre nem a gáz, hanem a titokzatosság felhője lengi körül. Köszönhető mindez annak, hogy 2008-ig még a kutatást végző cég (TXM – Falcon) sem volt biztos a gázvagyon nagyságában: így bizalmasan kezelték az adatokat, legfőképp természetesen a mennyiségre és a kitermelési technológiára vonatkozó részleteket. Ezek híján különböző városi legendák kaptak szárnyra olyan kör e-mailek és újságcikkek formájában, melyek tartalma sokszor köszönőviszonyban sem volt a valósággal - áll a Méltányosság Politikaelemző Központ szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Az előtörténet

A magyarországi nem-konvencionális gázvagyon (ez a kifejezés a gáz elhelyezkedésére utal, nevezetesen arra, hogy hatalmas mélység és a mélyrétegek kőzetanyaga miatt nem tudnak összefüggő gázbuborékok kialakulni: a gáz megreked az apró kapillárisokban, a gázkitermelés így speciális technikát igényel) története egészen a ’60-as évekig nyúlik vissza. A Makó-1 fúrással 1967-ben kezdődött projekt legnagyobb mélységét a Hód-1-nél, azaz 1972-ben, az OKGT (Országos Kőolaj –és Gázipari Tröszt) korszakában érte el. Ezek a fúrások nagyrészt felfedező jelleggel történtek, hiszen ekkoriban még hiányzott a szükséges kitermelési technológia, és a hagyományos lelőhelyek bősége nem ösztönözte a K+F-beruházásokat. 


Nagyobb térképre váltás

A projekt 1998 szeptemberében lépett a következő jelentős lépcsőfokra: ekkor kapta meg a TXM – Falcon a kutatási engedélyt a makói árokra. Ezidőtájt még nem volt kézenfekvő, hogy Magyarország lesz a cég terjeszkedésének egyik fő iránya; egyrészt, mert az első kutatási eredmények nem voltak túlzottan bíztatóak, másrészt bő 10 éve a feltárási projektek mélypontjukon voltak, mivel az olcsó kőolaj miatt a technológiai fejlesztések nem haladtak a kívánt ütemben. A Falcon Magyarországot 16 olyan, feltételezhetően nem-konvencionális gázvagyonnal rendelkező ország közül választotta ki, mint pl. Kína, Dánia, vagy Törökország.

Nálunk ugyanis minden feltétel adott volt egy sikeres kitermelés elindításához: a megfelelő geológiai adottságok, a feltételezhető gázvagyon nagysága, a politikai stabilitás, valamint a kedvező fiskális szabályzás és az alacsony adók (18% jövedelemadó kulcs, 0% exportvám; nem keverendő a bányajáradékkal!), ideális körülményeket teremtettek a befektetéshez. Komoly szerepet játszott a döntésben az is, hogy a baumgarteni gázelosztó központ lehetővé teszi a jövőbeni exportgáz olcsó és hatékony továbbítását, illetve az a tény, hogy az orosz gázon kívül nincs jelentősebb konkurencia a térségben. Mi több, az új lelőhelyek feltárásában tapasztalható, behozhatatlannak tűnő lassulásnak, valamint a nagymértékben megnövekedett belső fogyasztásnak köszönhetően az orosz export hosszútávon csökkenésre van ítélve.

A fúrás

A Makó-Földeák mező szeizmikus háromdimenziós feltérképezése 2003-ban kezdődött, melyet 2006-ig, a tényleges fúrások kezdetéig további kutatási projektek követtek. Az első fúrást (Pusztaszer-1), további öt követte (Makó-6, Székkutas-1, Magyarcsanád-1, Makó-7, Makó-4). Mindezek mellett a Falcon további öt helyszínen – több mint 1100 km2 összterületen – folytatott szeizmikus vizsgálatokat. Eddigi legmélyebb fúrásukat tavaly fejezték be, melynek során a Makó-6 fúrófeje 5692 m mélyre jutott. Hogy érzékelhetőek legyenek az extrém körülmények: ebben a mélységben 250-300 C° uralkodik, és több mint 1000 atmoszféra a nyomás. Mindezek fényében sejthető, milyen technológiai kihívást jelent majd a makói kitermelés.

Az amerikai olajipari óriás Exxon 2008 áprilisában lépett a gázmezőre, 67%-os részesedést vásárolva a Falcon magyarországi kutatási területeiből, melyből 50%-ot szinte azonnal eladott a MOL-nak. Sokatmondó, hogy az Exxon a világháború óta először mozdult ki az amerikai kontinensről gázkutatási és feltárási célból, a MOL pedig a sok párhuzamosan futó projektje ellenére is szinte azonnal rábólintott a nem éppen kockázatmentes üzletre.

A gázkincs

Érthető a tolongás, ugyanis a gázkincs irdatlan: a legpesszimistább becslések szerint is 40 tcf, azaz cirka 1100 milliárd köbméter, melyet egy 100 millió hordós olajkészlet egészít ki. Az optimistább előrejelzések ennek akár a kétszeresét is feltételezik. Magyarország átlagos éves földgázfogyasztása 13-15 milliárd köbméter (melyből 80% az import aránya), így kiszámítható, hogy a készletek több mint 70 évre lennének elegendőek a jelenlegi fogyasztási szint mellett.

Ha a termelés felfuttatható napi 80-85 millió köbméterre (mely -10 C° átlaghőmérséklet esetén a napi csúcsfogyasztás) vagy akár e fölé is, akkor bőven jut exportra is. A gázfogyasztás 25 év távlatában valószínűleg csökkenni fog, többek közt a belépő megújuló energiakapacitások és az atomenergia szerepvállalása miatt, ezek azonban várhatóan az elavultabb, szénnel és olajjal működő erőművek termelését váltják majd ki, tehát az exportigény a gázimportáló országokban fennmarad.

Sok gazdaság már ma gázüzeműre állítja át a fosszilis alapú villamos-energia termelését az eddigi szén és olaj helyett (többek között az egyre jelentősebbé váló CO2-kvóta kereskedelem miatt), még ha nem is invesztál nukleáris vagy megújuló energiába. Ezzel megnövelik a gáz arányát a fosszilis energiatermelésben, akár hosszabb időre is a jelenlegi szinten tartva az iránta való igényt – sőt, még egy komolyabb növekedés sem zárható ki.
Az export

Az export kérdése központi szerephez jut, hiszen a belső piac sokszor nem termel akkora profitot, mint a gáz külföldre történő eladása, mivel utóbbinál nem kell pl. gázártámogatást nyújtani, azaz általában kedvezőbb a profitrátája. Mindezek mellett egy erős exportpozíció komoly külpolitikai súlyhoz juttathatja az adott országot; ez figyelhető meg Kadhafi Líbiájában vagy Chavez Venezuelájában, melyek az olaj- és gázvagyonuk nélkül hasonló szerephez jutnának a világpolitikai porondon, mint Magyarország.

Amennyiben sikerül kivédeni, hogy a legnagyobb jövőbeli vetélytárs, azaz Oroszország és „kézi vezérlésű” vállalata, a Gazprom a jelenleginél komolyabb részesedést szerezzen a MOL-ban (ha sokszoros áttéttel is, a Szurgutnyeftegaz tavaszi bevásárlása révén), illetve a környező országok vezetékrendszerében, a makói gázvagyon olyan gazdasági és pénzügyi fölényt biztosíthat Magyarországnak, melyhez mérhető történelmünk során még nem adódott.

A tények

Az orosz modellel szemben az export-, valamint az egyéb gázzal kapcsolatos bevételek nem kizárólag a költségvetést gazdagítanák, hiszen a projektben részt vevő vállalatok a várható profit reményében kezdtek bele a kutatásba. Természetesen mindhárom vállalat elsősorban a befektetők céljait képviseli, de itt ki szeretnék térni arra az elterjedt tévhitre, mely szerint „a hazánk gázvagyonát kitermelő cégek de facto kilopják azt országunkból”. A tételes cáfolat a következő:

  • Magyarországon a kitermelő cégeknek nemzetközi viszonylatban is magas bányajáradékot (12%) kell fizetni az államkasszába (pl.: Szlovénia 1-5%; Ausztrália 2-7,5%; Brazília 0,2-3%; India 5%; Kína 1-4%)

  • Jelenleg a Falcon, az Exxon és a MOL  rendelkeznek azzal a befektetői háttérrel, mely akár a mostani pénzügyi-gazdasági körülmények között is képes finanszírozni egy ekkora volumenű projektet, nem okozva jelentősebb késedelmeket (pl. egy politikai őrségváltáskor).

  • A feltáráshoz, kitermeléshez szükséges technológiát az említett cégek birtokolják. A közhiedelemmel ellentétben ezeket a technológiákat nem szokás adni-venni a világpiacon, minden cég féltve őrzi az expenzív fejlesztéseit. Ezen cégek nélkül a gázvagyon akár évtizedekre is a föld alatt maradhatna, miután egy állami kitermelésnek nem csak pénzügyi, hanem technológiai akadályai is lennének.

  • A belső fogyasztás kielégítésére Magyarország olcsóbban kaphatná a gázt a koncessziót birtokló cégektől, mint az eddigi forrásoktól. Kiemelném, hogy mire a komolyabb kitermelés beindulhat 2015 környékén, igen kicsi a valószínűsége, hogy a jelenlegi, a recesszió okán nyomott világpiaci ár megmaradjon. Sőt, addigra igen komoly árnövekedés várható a kimerülő – és az új feltárásokkal csak részben pótolt – mezők termeléskiesése miatt; olyannyira, hogy akár a jelenlegi ár megtöbbszöröződése sem elképzelhetetlen.

  • A kitermeléshez szükséges infrastruktúra, az új vezetékrendszerek és tározókapacitások kiépítése már önmagában is igen komoly gazdaságélénkítő hatással bírna. Két példa: a kitermelés, valamint a hozzá kapcsolódó logisztika és a jövőben kiépülő iparágak (LNG, petrolkémiai ipar) munkahelyeket teremtenének, a kapcsolódó K+F szektor fejlődése pedig komoly tényezőként jelenhetne meg a nagyrészt szolgáltatásra épülő, monokultúrás gazdasági struktúrában.
  • A feketeleves

    Mindezen előnyök említése mellett azonban nem lehet elhallgatni, hogy a nem-konvencionális gáz-kitermelésnek komoly akadályokkal kell megküzdenie. Jelenleg a projekt 6 fúrt kútnál tart, s 2011-ig további 3 fúrás következik: a Földeák-1, melyet a Falcon, illetve további kettő, melyet az Exxon, illetve a MOL jegyez. Makó- Nyugaton a MOL és az Exxon működik együtt, Makó- Keleten pedig a három cég közösen folytatja a kutatásokat.

    A fúrások pozitív kimenetele esetén a MOL 2012 utánra prognosztizálja a kitermelés kezdetét, melynek felfuttatási volumene egyelőre még kérdéses. Fontos megemlíteni a Békés és Derecske medencéket is; itt egyedül a MOL kutat, míg a Dráva és Zala medencékben a horvát INA-val kezdhetnek közös fúrásokat. Ezzel egyúttal a NETS (New Europe Transmission System – Új Európai Szállító Rendszer) keretében az Adriáig húzódó, a közép- és kelet-európai rendszereket egyesítő gázvezetéket is előkészítenék, melyhez a makói termelés szervesen kapcsolódna.

    A kitermelés – új bányászati képzés

    A nem konvencionális gáz lényegesen bonyolultabban – pl. különböző rétegrepesztési eljárásokkal és/vagy vízszintes kútfúrási technológiával – termelhető ki, mint hagyományos, nem szeparáltan elhelyezkedő társa. A fúrások során rendszerint mostohák a körülmények, köszönhetően annak, hogy a Kárpát-medence területén a földkéregben lefelé haladva kétszer gyorsabban nő a hőmérséklet, mint Európa más részein. Miután bizonyos hőmérséklettartományok felett már igen drága mérési eljárásokat kell alkalmazni (pl. feltöltéses nyomásemelkedés mérés), a költségek nem egyszer meghaladják a prognosztizáltakat.

    Így a következő évtized közepére tervezett komolyabb mennyiségű kitermelés célja is kissé optimista, és a fosszilis energiahordozók magas világpiaci árát, valamint a fejlesztési projektek töretlen lendületét feltételezi. Ez a lendület, mely 2009-ben a válságnak és a mélyrepülésben lévő energiaáraknak köszönhetően világszinten tört meg, a makói projektet nem viselte meg, így borúlátásra nincs ok; öt éve még a jelenlegi eredményeket sem merték volna prognosztizálni, s maga a kitermelés is felgyorsítja a vele párhuzamosan haladó technológiai kutatásokat és fejlesztéseket. Makó egyben újabb esélyt is jelenthet a mára szinte teljes mértékben eltűnt magyar bányászképzésnek, hiszen a felduzzadó iparág két kézzel kap majd a szakemberek után.

    A profit

    Fontosnak tartom hozzátenni, hogy a nem-konvencionális gáz várhatóan a jelenleginél háromszor magasabb világpiaci ár mellett lesz igazán versenyképes. A földgáz LNG (Liquefied Natural Gas – cseppfolyósított földgáz) változata, melyre további költségként rakódik a cseppfolyósítási eljárás és a logisztika, még lassabban válik rentábilissá. Mindezek ellenére Magyarország hosszútávú terveiben mindenképpen szerepelnie kell az LNG-nek; egyrészt Horvátország közelsége, és ez irányú fejlesztéseinek megléte (Adriatic LNG, terminál Krk-szigetén), másrészt az orosz gázexporttól izolált országok piacára való betörés lehetősége miatt.

    Egy kiépült vezetékrendszer előnye egyben legnagyobb hátránnyá is válhat, amennyiben a hálózatot a konkurencia is használhatja. A felsorolt regionális, sőt akár geopolitikai előnyök mellett az ellátásbiztonság kérdése sem elhanyagolható. Országunk önellátóvá válna, idővel teljes mértékben függetlenítve magát az importgáztól, mely nagyrészt tőlünk keletről, nemegyszer megbízhatatlan csatornákon át érkezik – gondoljunk csak a közelmúlt orosz-ukrán gázkrízisére.

    Erre az aszimmetrikus helyzetre a Nabucco sem nyújt végleges megoldást (a Déli Áramlatot nem is említeném itt), hiszen egy politikailag instabil, és igen erős orosz befolyással átitatott térségre (Közép-Kelet) alapozza az ellátást. E területre a világhatalommá váló Kína is szemet vetett, dacára mesés szénvagyonának, melynél csak növekvő energiaéhsége nagyobb. Ezen a másodhegedűs erőpozíción az Afganisztánban állomásozó NATO kontingens sem tud változtatni, ráadásul az egyetlen szuperhatalom, az USA nem vállalta Grúzia miatt a konfrontációt Moszkvával. Márpedig a Kaukázus politikai stabilitása kétségtelenül elengedhetetlen a közép-keleti gáz biztonságos Európába juttatásához.

    A konklúzió

    A makói projektet komolyan veszélyeztetik a belpolitikai feszültség által generált, nem egyszer demagógiába hajló, a potenciális felhasználhatóságról, a kitermelésről, valamint az ebből származó profit újraelosztásáról szóló nyilatkozatok, vélemények. Ahhoz, hogy a gázvagyon kérdését a helyén tudjuk kezelni, fontos lenne egy széles körű politikai konszenzus megteremtése, melyre sajnálatos módon a közeljövőben vajmi kevés remény van. A földgázvagyonnak nem szabad aktuálpolitikai csörték áldozatává válnia, s meg kell óvni attól is, hogy bármely oldal kizárólagosan ragadja magához a kezdeményezést, a döntés jogát.

    A magyar politikának ragaszkodnia kell az európai normákhoz, távol tartva magát az orosz energiapolitikai modelltől, ahol a xenofóbia miatti befektetői bizalmatlanság, valamint a külföldi K+F tőke elüldözésének mérgező gyümölcse mostanában érik be. Oroszország ugyanis az olajmezők kimerülése miatt kieső termelés helyére fejlesztések és kutatások híján csak komoly késéssel tud új kapacitást beállítani; az erőltetett, elavult technológiájú kitermelés a nagy gázmezőiket is az összeroskadás szélére sodorta; a vezetékrendszer pedig az üzembiztonság határait feszegeti. Mint látható, az öncélú, demagóg energiapolitika még egy ilyen gigantikus készletekkel rendelkező energia-nagyhatalom esetében is súlyos következményekkel jár.

    Az elkövetkező évtizedek központi kérdése világszerte az energia- és ellátásbiztonság lesz. Ennek hazánkban igen komoly szeletét a makói gázvagyon teszi majd ki, így mindenkinek közös érdeke, hogy azt a kincset, amit a természet évmilliókon át munkált ki a lábunk alatt, megőrizzük magunknak és az utódainknak. Ehhez pedig olyan társadalmi konszenzus szükséges, mely nem hódol be rövidlátó, kisstílű politikai érdekeknek.

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.