BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nézze meg, el van-e tiltva a leendő főnöke a cégvezetéstől

Bővül az ingyenesen lekérhető cégadatok köre azok adataival, akik felszámolt cégek vezetői voltak, és meghatározott ideig nem tölthetnek be ilyen posztot - olvasható a minisztérium honlapján új rendelet tervezete.

A nyáron elfogadott csődtörvény-módosítás - amelynek legtöbb szabálya szeptembertől hatályos - módosította a gazdasági társaságokról szóló törvényt is. Az eredeti szövegben a bűncselekmények elkövetőit, valamint azokat zárta ki a vezető tisztségviselő pozíció gyakorlásából, akiket ettől a bíróság eltiltott - írja a magyar-mérnök.

A csődtörvény módosítás kiegészítette az eltiltást két újabb esettel. Az első így szól: "A gazdasági társaságnak megszüntetési eljárás során való törlést követő három évig nem lehet más gazdasági társaság vezető tisztségviselője az a személy, aki a törlést megelőző naptári évben a gazdasági társaságnál vezető tisztségviselő volt."

A második eset az, amikor a felszámolás során kielégítetlen követelés maradt, és a bíróság ezért megállapította a vezető tisztségviselő felelősségét. Ilyenkor a vezető ellen lefolytatott végrehajtási eljárás eredménytelenségétől számított 5 évig tart az eltiltás.

További részletek itt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.