BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Piaci körkép: aranyat vegyenek a jövő héten

A vezető árupiaci termékek jelentős drágulással zárhatják a hetet, amelyet piaci fundamentumok és pénzügyi erők is serkentettek. Az elemzői felmérés további drágulást valószínűsít a nemesfémek esetében a jövő héten, viszont a kőolaj menete megtorpanhat.

 Több jel is az arany rali elnyúlására utal, így például az, hogy sikerült megkapaszkodnia az 1 000 dollár fölötti régióban és ezzel a héttel zárhatja a 2007 óta a leghosszabb törtetlen heti menetet a nemesfém, egymást követően ez már az ötödik hét volt, hogy nőtt az árfolyam.

Jelenleg alig két százalékkal marad el a jegyzés a tavaly márciusban beállított rekord, 1 033 dolláros unciánkénti ártól, amelyet várhatóan az év végéig át is fog lépni a jegyzés.

Ugyanakkor a mostani menetet több tényező is megakaszthatja, óvatosságra utal, hogy míg a legtöbb piacon a héten a mutatók átlépték egy éves csúcsaikat, addig az arany visszakozott a historikus érték elérésétől, 1 024 dollárig tudott kapaszkodni csütörtökön, míg ma a befektetők már profit realizálásba kezdtek, így a jegyzés is az 1 011 és 1 015 dolláros sáv közé kezdett korrigálni.

Néhány szakértő úgy látja, hogy a mostani menet akár anélkül is kifulladhat, hogy az árfolyam átlépje a csúcsot. "A piac kimerült, és az amerikai deviza visszakozása is inkább az 1 005 dolláros szinthez húzhatja le a jegyzést" – véli Andrey Kryuchenkov, a VTB Capital londoni elemzője.

A szakértők többsége ugyanakkor nem tart jelentősebb korrekciótól, sőt, a Bloomberg hírügynökség által megkérdezett 21 kereskedő meggyőző többsége, 16 fő szerint a jövő hét lesz a hatodik a sorban, hogy emelkedik az árfolyam. A Standard Bank előrejelzése alapján az idén még körülbelül 8 százalékos árfolyam emelkedési potenciál van a nemesfémben, vagyis 1 100 dollár körül várható a szilveszteri jegyzés.

Ha igaz az előrejelzés, akkor szinte biztos, hogy az idei év vége lesz a kilencedik, hogy áremelkedést könyvelhetett el a nemesfém, bár kisebb mértékűt, mint tavaly: január óta 15 százalékot drágult az arany, szemben a tavalyi egész éves 31 százalékos drágulással.

Mások szerint csak most kezdődik igazán a menet, mivel inflációs buborék felfújódása előtt állunk, ami rendkívül felülértékeli a biztonsági befektetéseket. A Bloomberg szakértőinek prognózisa szerint, míg az idei utolsó negyedéves átlagár unciánként 959 dollár lesz, addig jövőre a második negyedévben már 988 dollárra kúszhat fel az átlag-árfolyam.

Jelentős dráguláson vannak túl a nemesfémek általában: az ezüst például tegnap 17,667 dolláros unciánkénti árra kapaszkodott, ami tavaly augusztus óta a legmagasabb jegyzés, mára viszont egy százalékkal esett vissza az árfolyam 17,105 dollárra. A nemesfém értéke idén 50 százalékkal emelkedett. Hasonlóan hektikus az elmúlt két nap árfolyammozgása a platina esetében is: csütörtökön egy éves csúcsot állított be 1352,60 dollárral unciánként, ma viszont 0,4 százalékkal 1331 dollárra korrigált. A palládium, amely az idei legjobban teljesítő nemesfém, szintén egy éves csúcsra került tegnap: 305,5 dolláros unciánkénti árával, jelenleg viszont 302 dolláron áll az árfolyam.

A nemesfém árakat egyértelműen az inflációs félelem és a gyenge dollár pumpálta a magasba, hasonlóan a nyersolajhoz. A kőolaj menetelése - szemben a fémekkel - viszont megállhat a jövő héten, mivel a téli átállásra kezdik felkészíteni a finomítókat.

Megosztottak az elemzők a kőolaj rali fenntarthatóságáról. A Bloomberg előzetes felmérése szerint a megkérdezett 42 elemző 38 százaléka szerint csökken a jövő héten az árfolyam, 33 százaléka szerint viszont drágulás várható, a maradék 28 százalék semlegesen nyilatkozott.

„Pénzügyi folyamatok lökték fel a héten a jegyzést, az amerikai fizetőeszköz gyengülése megállhat, emiatt romlanak az olajpiac fundamentumai” – véli Michael Lynch, a Strategic Energy & Economic Research elnöke. Ezen a héten 4,2 százalékot drágult az energiahordozó, így idei árfolyam emelkedése 62 százalékos, jelenleg 51 százalékkal marad alatta a tavaly júliusi árrobbanáskor beállított 147 dolláros rekordtól. Hónapon belüli csúcsra, 73,13 dollárra nőtt a jegyzés csütörtökön, de mára 72 dollár alá esett vissza.

Szakértők szerint a fundamentumok nem elég jók a piacon, a finomítókat a téli átállás előtt kezdik felújítani, így esni fog az őszi kereslet a nyersanyag iránt. Az üzemanyag kínálat közel harminc éves csúcsra szökött a héten, 2,24 millió hordóval 167,8 millió hordón áll, ez 1983 óta a legmagasabb érték, és az elmúlt öt éves átlag fölött van 24 százalékkal. Így az amerikai tartalékállomány is az idei átlag fölé került.

Nagy kérdés, a dollár meddig gyengülhet, az elmúlt napokban egy éves mélypontra került az árfolyam, de egyenlőre visszakapaszkodni látszik, így most pénzügyi tényezők sem hatnak támogatólag az árupiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.