BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trichet az "óvatos vészmadár"

Az EKB elnöke egy tegnapi konferencián azt taglalta, hogy jelentős ára lehet annak, ha a politikusok vagy a bankok rosszul kezelik a válságot a rendkívül törékeny kilábalási szakaszban, hisz az akár súlyosabb következményekkel is járhat – írja a Cashline elemzése.

Nem lehet szemet hunyni a szigorúbb banki szabályozás felett sem, továbbra is cél hogy erősíteni kell a banki szabályozást, felügyeletet és a kockázatkezelést, ami ugyan elhangzott a G20-ak találkozóján is, bár tényleg jó lenne már látni, hogy tevőlegesen is történik valami a témában a hangzatos megnyilvánulások helyett, hisz közel két éve látható problémával küzd a pénzügyi rendszer, mégsem láthattunk igazi válaszlépést a kormányzatok részéről a tőkepumpákon kívül.

Trichet ezen kívül azt is kiemelte, hogy le kell hűteni az eddigi gazdaságélénkítő lépésekből fakadó inflációs várakozásokat, melynek egyik sarkalatos pontja a hatékony exit stratégia meghatározása, annak időbeli ütemezése.

Hiába látni már néhány pozitív jelet a világgazdaságban és a pénzpiacokon, még most sem lehet azok működését normálisnak tekinteni, pláne, hogy bizonyos egyensúlytalanságok is fellelhetőek a rendszerben.

Jó hangulat uralkodott az ázsiai piacokon, bár a nap elején még halványabb többletek és vegyes kép rajzolódott ki a kereskedésben. Ma főként bányászati papírok tündököltek a régióban, miután az arany unciánkénti ára átlépte az 1,000 dolláros értéket. Emellett visszafogott pluszok mutatkoztak a bankszektorban és a technológiai szegmensben is. Kínában egy újabb hivatalos kommentár erősítette meg, hogy a gazdasági fellendülés azért nem lesz zökkenőmentes, bár ennek kapcsán egyelőre csak a pozitív oldalt nézték a befektetők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.