BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

15-50 százalékkal több felszámolás a visegrádiaknál 2009-ben

A visegrádi országokat érintő gazdasági válság nyomán az ipari termelés és az export csökkent, a fizetési morál pedig drasztikusan romlott, a felszámolási eljárások száma 15-50 százalékkal nőtt - áll az Atradius hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott jelentésében.

A Csehországról készült adatok szerint a GDP első félévi 5,0 százalékos csökkenése nyomán a bankok szigorítanak a finanszírozási feltételeiken, amelynek eredményeként továbbra is nehéz új hiteleket szerezni. Így sok cseh vállalat most hitelmegvonással és/vagy szigorodó hitelfeltételekkel kell, hogy szembenézzen. Szűkül a gyártó vállalatok likviditása is, ez a trend erősíti a nemfizetések kockázatát.

Az Atradius becslései szerint a csehországi felszámolási eljárások száma 15-20 százalékkal emelkedik. A leginkább érintett területek a fuvarozás, az építőipar, a textilipar, az acélipar és az autóipar.

A lengyel gazdaság elfogadhatóan teljesít, erre az évre 0,1 százalékos, 2010-re pedig 1,7 százalékos GDP növekedést jósolnak. Ugyanakkor a lengyel deviza fizetőértéke negatív hatással volt az üzleti környezetre. Sok vállalat még mindig szenved a zloty leértékelődésétől, mivel ez jelentősen növelte a külföldi valutaköltségek terhét. A hitelfelvétel és visszafizetés a lengyel vállalatok számára is kihívás. A szerződés feltételeinek teljesítése, a hitel meghosszabbítása vagy továbbgörgetése a lengyel bankok esetében sem jelent egyszerű feladatot. 

A lengyel felszámolások száma majdnem 50 százalékkal növekedett 2009-ben, és ez a folyamat valószínűsíthetően folytatódni fog. Az általánosan romló fizetési morál minden szektorban likviditási problémát okoz. Az acél/fém, infokommunikáció, textilipar és papíripar területén az Atradius átlagon felüli fizetési késedelmi trendet és ennek következtében rövid távú nemfizetési kockázatnövekedést mutatott ki, és még az amúgy stabil szektorok, mint az élelmiszer/élelmiszer kiskereskedelem, nagykereskedelem és gyógyszergyártás is nagy bajban vannak.

Szlovákiában is gondot jelent a vállalati hitelkondíciók kérdése, mivel a bankok továbbra is vonakodnak új hiteleket nyújtani. Június óta a vállalati kölcsönök volumene megakadt, inkább a hosszú távú új kölcsönök aránya növekszik, ez a trend kedvét szegi az új beruházásoknak.

Az Atradius becslései szerint Szlovákiában a felszámolások száma 2009-ben 20-25 százalékkal fog nőni. A leginkább érintett szektorok: a fuvarozás, az építőipar, a textilipar és a gépszerkezetgyártás. Ugyanakkor az elkövetkező hónapokban nem érzékelhető olyan további jelentős üzleti teljesítmény-visszaesés, amelyet 2009 elején látni lehetett. A szlovák vállalatok fő problémája továbbra is a magas eladósodottság és az alacsony likviditás marad, így a vállalatoknak a továbbiakban is érdemes a forgó tőkéjüket bővíteni és alternatív módokat találni a finanszírozásra.

A magyar ipari termelés az idei első háromnegyed évben 21 százalékkal maradt el 2008 hasonló időszakától. A felszámolási eljárások száma több mint 30 százalékkal nőtt, már októberben elérte a tavalyi szintet, és a közeljövőben további növekedés várható az Atradius felmérései szerint.

A nagy uniós piacok fokozatos élénkülése a magyar gazdaság számára ugyanúgy kulcsfontosságú, mint a többi visegrádi ország számára. Az Atradius a gazdasági fellendülést 2010 második felétől reálisnak tartja Magyarországon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.