BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a sumákolásnak: korábban tudunk majd a hiányról

A KSH elfogadja a múlt heti bírósági döntést, amely szerint az államháztartási hiányszámok már akkor közérdekű adatok, amikor azt az Európai Unió statisztikai hivatalának kiküldi. Az eddigi gyakorlat szerint csak azután hozták nyilvánosságra az adatot, hogy az Eurostat is jóváhagyta.

A Központi Statisztikai Hivatal az Európai Unió tagországainak többségével megegyező gyakorlatot folytatott, amikor a túlzott hiány eljárás keretében, a Magyar Nemzeti Bankkal és a Pénzügyminisztériummal közösen készített jelentést csak az EUROSTAT jóváhagyása után tette közzé – áll a hivatal közleményében. Mint Bedekovics István, a hivatal osztályvezetője kifejtette: egyetlen tagország sem hozta idáig nyilvánosságra a tisztázási időszak előtt a kiküldött adatokat. Ez egyébként mindössze három hetet jelent, és a szakértő megítélése szerint viszonylag kis javításokat szokott javasolni az Unió.

A Központi Statisztikai Hivatal tudomásul vette a bírósági döntést, amelynek értelmében a jelentés első változata is közérdekű adat. A KSH az ítélet kézbesítését követően, a Bíróság által előírt határidőn belül a jelentések első változatát visszamenőleg is közzéteszi. A továbbiakban pedig a felhasználók nemcsak a nemzeti számla adatok publikálásából, valamint az EUROSTAT itthon is megjelenő sajtóközleményéből, hanem az előzetes EDP jelentések formájában is megismerhetik a kormányzati szektorra vonatkozó adatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.