BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre kevesebb új vállalatot alapítanak

Csökkent a felszámolások száma, de a fellendülés éveiben tapasztalthoz képest így is jóval több, 1296 cég ment tönkre januárban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből.

Az előző hónapban kevesebb volt ugyan a felszámolás és a végelszámolás is, mint egy évvel korábban, ám az adatok nem adnak okot bizakodásra. A felszámolások száma magas maradt, a csökkenés pedig akár a kevesebb januári munkanapnak is betudható – összegezte Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. A hitelezők 1296 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást, ez 92-vel kevesebb, mint 2009 első hónapjában volt. Az Opten értékelése szerint egyhavi adatból ugyan nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de még ha kiderül is, hogy a cégbedőlések száma lassú csökkenésnek indult, már akkor is lényegesen hosszabb ideig tart a válság Magyarországon, mint Európában általában.

Kevesebb a végelszámolás: míg egy évvel ezelőtt 975 cég bezárását határozták el a tulajdonosok az első hónapban, addig az idén csak 886-ét. Csorbai Hajnalka azonban egy igazi trendforduló esélyét minimálisnak látja, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben lendületesen nőtt a végelszámolások száma. Vélekedését az is alátámasztja, hogy a cégalapítási kedv a mélypontra zuhant. Több éve nem fordult elő ugyanis, hogy egy hónap leforgása alatt csak 2756 új vállalatot jegyeztek volna be a cégbíróságok. Ilyen alacsony számot legutóbb 2007 nyarán regisztrált az Opten, amikor is jelentős megszorításokon volt túl az ország, és egy sor adótörvényt szigorított a kormányzat. Mindez rontotta a vállalkozók befektetési kedvét, illetve bezárt több kiskaput. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.