BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Credit Suisse szerint a zloty nyerőbb, mint a forint

A Credit Suisse devizapiaci elemzése szerint a lengyel zloty idén felül fogja teljesíteni a magyar forintot, még abban az esetben is, ha a varsói jegybank jelzéseihez híven interveniálna a piacon és gyengítené a fizetőeszközt.

Baron Chan, CS-szakértő szerint a zloty még legalább 5 százalékot fog tudni erősödni a jelenlegi szinthez képest az euróval szemben és az év végét a 3,7 és 3,75-ös sávban várja.

Ezzel szemben a forint esetében egész évben oldalazás várható, jelentősen nem lesz képes a hazai pénz kitérni az utóbbi hetek 265-275 forintos sávjából. A lengyel pénz volt egyébként a feltörekvő térség második legjobban teljesítő fizetőeszköze tavaly – a dél-afrikai randot követően.

Az elmúlt egy évben 17 százalékot tudott erősödni a lengyel fizetőeszköz, bár március 8-án megtört a több hetes erősödő trend és azóta veszített értékéből, jelenleg is 3,88-as értéken kereskednek vele a közös pénz ellenében. Lengyel kormánytagok és a jegybank képviselői is nemtetszésüknek adtak hangot, amiért ilyen erős a zloty, mondván most ez lehet az egyik legkomolyabb veszély a gazdasági növekedésre.

Maga Slawomir Skrzypek jegybankelnök is többször hangot adott annak, hogy minden eszközt be kellhet vetni a zloty stabilizálására. A piacon úgy értelmezték a jegybankelnök szavait, hogy akár valamilyen típusú intervencióra készül. Bár a Credit Suisse elemzői szerint erre nem kell számítani az idén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.