BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jól viselik a válságot a bankok

Még nincs vége a hitelválságnak Magyarországon, de az már látszik, nem rázta meg a hazai bankrendszert a krízis. A szektor jövedelmezősége alig csökkent, ebben egyszeri tényezők is szerepet játszottak.

A kellő tartalékok is rendelkezésre állnak, 13 százalék környékén van a tőkemegfelelési mutató a friss jegybanki stabilitási jelentés szerint. Még a 315 forintos euróárfolyam és további GDP-csökkenés sem lehetetlenítené el a szektort, alig 50 milliárd forintos tőkepótlást igényelne csak a stresszteszt alapján.

Mindennek ára van: az eredmények hátterében részben a megnövelt kamatmarzs áll, amely a lakossági jövedelmeket, így a vásárlóerőt mérsékli, azaz fékezi a gazdasági növekedést. A bankok szerint az idén már élénkülhet a hitelezés, az MNB azonban kicsit pesszimistább: csak a második fél évre várják a javulást. Egyelőre növekvő trendet mutat a rosszul teljesítő adósok aránya, a bankok azonban kilakoltatás helyett inkább az átütemezést, újrastrukturálást alkalmazzák.

A Nemzetközi Valutaalap is tegnap tette közzé stabilitási jelentését, amely a válság tapasztalataiból kiindulva a bankrendszer kockázati tartalékainak emelése mellett foglalt állást globálisan. Az IMF szerint a válság megmutatta, hogy a bankok jelenlegi tőkefedezeti követelményei elégtelenek, különösen azon intézetek esetében, amelyek összetett befektetési konstrukciókkal foglalkoznak és széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkeznek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.