BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A BP árfolyama most fog emelkedni!

A BP részvényárfolyamának közelmúltbeli zuhanása a hisztéria tipikus esete – állítják a Saxo Bank elemzői. Szinte egyetlen olyan fundamentális értékelési szempont sincs, amellyel ez az elmozdulás szerintük igazolható lenne. Ezen az árfolyamszinten a BP minden szempontból olcsónak minősül hosszú távon az elemzők vételre javasolják.

Alapvetően két oka van annak, hogy a BP-ben felvett long pozíció mellett érvel a Saxo:

1) A BP nem ment csődbe. A világ 4. legnyereségesebb vállalata, tehát minden valószínűség szerint képes lesz az ártalmatlanítás valamint a kártérítés/bírság/perek költségeit fedezni, különösen mivel ezek a költségek több év között oszlanak majd meg.

2) A részvény rendkívül olcsó, jelenlegi piaci árfolyama a folyó évre becsült nyereség 5,1-szerese, ráadásul a tegnapi 334p záró árfolyam mellett az osztalékfizetés felfüggesztésének ellenére 7,55% hozamot ígér.

És pár kérdés a kockázatokról: Romolhat-e a helyzet? Mekkora lehet az ártalmatlanítás költsége, és milyen jogi felelősség keletkezhet?

A kormány legutóbbi bejelentése szerint a kútból naponta 35-60 ezer hordó közötti mennyiségű olaj távozik. Az egy hordónyi szennyezésre kivethető minimális bírság 1 000 dollár. Ha viszont megáll a gondatlanság vádja, akkor a hordónkénti bírság akár 4 300 dollár is lehet.

Ez kizárólag az olajszennyezésre kivetett bírság, sem kártérítést, sem ártalmatlanítást nem tartalmaz, sem az esetleges büntetőjogi felelősséget, és természetesen a polgárjogi felelősséget sem, amelyet a különféle esküdtszékek a különféle perekben megállapíthatnak.

Hordónként 4 300 dollárral számolva a bírság összege napi 150-258 millió dollár, és a kongresszusi meghallgatások után valószínűsíthető, hogy a BP-nek (a legenyhébb esetben) a gondatlanságért is fizetnie kell. A történet már vagy 50 napja kezdődött, cagyis a mai napig 7,5 és 13 milliárd dollár közötti bírság halmozódott fel. Ha, tegyük fel, augusztus közepére sikerül a kutat lezárni, akkor még (durván) ötven napot kell várni, amíg ez megtörténik, tehát a bírság végösszege a 15-30 milliárd dolláros sávba tehető.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.