BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Concorde: laposra vasalt kötvényhozamok

A magyar papírok hozama kiemelkedő, és a kockázat nem túl nagy, eltekintve egy magyar eszközöket sújtó komoly eladási hullámtól - vélekedik a Concorde. A görög adósság átsrtukturálása viszont néhány éven belül elkerülhetetlen.

A megváltozott növekedési várakozások kifejezetten kedveznek a kötvényeknek...
 
... azaz nem kedveznek a komolyan vehető nominális hozamokra vágyó befektetőknek. Míg néhány hónappal ezelőtt még éltek a "V" alakú felpattanással kapcsolatos remények, ezeknek már nyoma sincs, már sokkal inkább arról folyik a diskurzus a közgazdászok, piaci szereplők, vállalatvezetők, gazdaságpolitikusok között, hogy egyáltalán fenntartható-e akár egy gyenge növekedés, illetve mik ennek a feltételei.
 
Az efféle várakozások pedig a lehető legkedvezőbbek a kötvénypiac számára. Ha ugyanis a piac úgy általában robosztus gazdasági növekedést árazna be a közeljövőre nézve, akkor ezzel kamatemeléseket, azaz növekvő hozamkörnyezetet is kénytelen lenne beárazni, azaz a kötvénypiac nyomás alá kerülne.
 
 Ha ellenben súlyos kontrakcióra, a gazdasági aktivitás csökkenésére számítana a piac, akkor a csődkockázat ebből következő növekedése érintené rosszul a kötvényt tartókat.
 
 Így viszont, minimális gazdasági növekedésre, ezt "karbantartó" monetáris politikára, azaz agresszív monetáris enyhítésre, bőséges likviditásra számítva a kötvényekre a lehető legjobb idők jöttek el - azaz eltűnőben vannak a hozamok a piacról.
 
A hosszú amerikai és német hozamok esetében különösen látványos a jelenség
 


 
 
Ami a hosszú amerikai hozamokat illeti, ott április eleje óta trendszerű csökkenés figyelhető meg, amint ez a fenti chartokon is látható. A Fed legutóbbi bejelentése után - mely szerint a mérlegén lévő jelzálogpapírokból származó kamatjövedelemből, illetve a lejáró jelzálogpapírok árából hosszú amerikai államkötvényeket fog venni - ebben végképp semmi meglepő nincs.
 
 A német hozamok esetében ennyire triviális magyarázat nincs, az ECB kifejezetten tartózkodni kíván a pénznyomtatástól, a borúsabb klíma azonban elegendő ahhoz, hogy a csökkenő kockázatvállalási hajlandóság lefelé szorítsa a német hozamokat. Nem is beszélve arról, hogy a minap Kína hivatalosan is elismerte, hogy az európai adósságválság legforróbb hónapjaiban illetve azóta is a korábbinál lényegesen nagyobb mennyiségben vásárolja az eurózóna állampapírjait.
 
Ha pedig a benchmark-nak számító amerikai és német állampapír-hozamok így csökkennek, akkor elegendő likviditás esetén előbb-utóbb magukkal kell, hogy húzzák az egész kötvénypiacot. Ami a számokat illeti: a 10 éves amerikai hozam jelenleg 2,6%, a 10 éves német hozam 2,4% körül van.
 
Nem német eurós állampapír-hozamok
 
Lassan elválik az ocsú a búzától: miközben a korábban fenyegetettnek tartott dél-európai periféria hozamai csökkennek (hála a sokoldalú mentőakcióknak, az európai kormányok együttműködésének, a német fellépésnek, az európai bankrendszer számára a Fed részéről ismét korlátlanul biztosított dollár-likviditásnak, az ECB kötvényvásárlásainak, Kína európai kötvényvásárlásainak, az ügyesen manipulált, megnyugtatóra konfigurált európai banki stresszteszteknek), addig a görög hozamok új csúcsra mentek ki - ha eltekintünk az európai mentőakciót közvetlenül megelőző pániknapok extrémitásaitól.
 
A görög 5 éves hozam 11,4% felé jár, miközben a spanyol 5 éves 3% alatt van, az olasz 5 éves 2,6%, és a portugál 5 éves sem éri már el a 4%-ot. A piac világosan árazza, hogy a görög államadósság átstrukturálása néhány éves távlaton belül elkerülhetetlen. A görög adósság-konszolidáció pedig jó eséllyel nem valósítható meg "hair cut"-ok nélkül - azaz a kötvényesek pénzük egy részét egyszerűen nem fogják visszakapni.
 
Ehhez képest például Spanyolország éppen ma adott el 12 és 18 hónapos kötvényeket közel 2,5-szeres, illetve közel 4-szres túljegyzés mellett, 4,34 milliárd illetve 1,17 milliárd euró értékben, 1,83%-os illetve 2,07%-os hozamon, azaz 30-40 bázisponttal az egy hónappal ezelőtti szintek alatt.
 
Visszatérve az 5 év körüli hozamokra, összehasonlításképpen tegyük ide a német állampapírok, és egy hozzánk közel álló, nem eurózónás EU tagállam eurós, 5 éves hozamait: a német 5 éves 1,36%, a magyar 2016-os eurós államkötvény pedig 5%-os hozamon forog.
 
Vállalati kötvények: itt sincs már hozam
 
A legnagyobb, világszerte ismert európai vállalatok kötvényei között legalábbis biztosan nincs. Nézzünk néhányat, különböző szektorokból, maradva az 5 éves, eurós kötvényeknél: AXA 2,5%, Commerzbank 2,9%, Renault 3,6%, Auchan 2,14%, Total 1,97%, BMW 2,4%.
 
 Aki nagyon keres, az azért még talál
 
A fentiek figyelembevételével komoly értéket látunk a MOL idén tavasszal kibocsátott, 5,875%-os kuponú, fix kamatozású, 2017-es lejáratú, minimum 50.000 eurós névértékű csomagban vásárolható eurós kötvényében, amely jelenleg 6,8% körüli hozamon vásárolható meg. Ezt a prémiumot véleményünk szerint kizárólag a magyar országkockázat miatt lehet megkapni ebben a kötvényben, a MOL kockázatai egyáltalán nem indokolják ezt.
 
Azaz, eltekintve egy a magyar eszközöket sújtó esetleges komoly eladási hullámtól, ez a kötvény jó lehetőséget jelent arra, hogy jó hozamot találjunk egy olyan kötvénypiaci környezetben, amelyben a jó hozamok lassan kivesznek a jó minőségű papírokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.