BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világszerte drágulhat a kenyér

A búza ára 22 havi csúcsot ért el a nemzetközi piacon azt követően, hogy az Oroszországban a pusztító szárazság, és az ennek nyomán támadt futótüzek tönkretették a termés jelentős részét.

A Chicago Board of Trade által forgalmazott búza ára szeptemberi szállításra 2008 óta először áttörte a bushelenkénti 7 dolláros szintet, mielőtt visszakúszott volna 6,93 dollárra. A búzaárak június vége óta 50 százalékkal emelkedtek. Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a búza drágulása a lisztet tartalmazó termékek árának emelkedéséhez vezet majd - jelenti a BBC.

Gary Sharkey, a Premier Foods búzabeszerzési részlegének főnöke a Financial Timesnak elmonda: az élelmiszeripar képtelen figyelmen kívül hagyni a búza árának 50 százalékos emelkedését. Oroszország a júniussal záruló tizenkét hónapban a világ negyedik legnagyobb búzaexportőre volt az Egyesült Államok, az EU és Kanada mögött az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint.

Az MF Global mérése szerint tavaly a FÁK a globális export 25 százalékát adta. Richard Feltes úgy látja, az oroszországi tűz a legsúlyosabb esemény, amely 1975 óta a szektort sújtotta, és bár a katasztrófa pontos mérlege egyelőre nem ismert, biztos, hogy jelentősen csökken a kínálat.

Mind Feltes, mind az Investec elemzője, Martin Deboo úgy látja, hogy a helyzet erőteljesen kihat majd a cégek profitjára, és a kiskereskedelemi árakra is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.