BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A vezérigazgató menesztése

Az önkormányzat jogi személy, a feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg. Utóbbi döntése így az önkormányzaté – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő ügyben. Az egyszemélyes zrt. vezérigazgatójának a munkaviszonyát az önkormányzat képviselő-testülete megszüntette. Az alapító okirat szerint a cég kizárólagos hatáskörébe tartozott a vezérigazgató munkaviszonyának létesítése és megszüntetése. A döntés előtt a vezető tisztségviselők és a felügyelőbizottság írásos véleményét ki kell kérni. A volt igazgató a bírósághoz fordult, mondván, az érintettek véleménye nélkül mentették fel. Az alperes úgy védekezett: az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjaival szóban egyeztetett.

Az elsőfokú bíróság a felperes keresetének adott helyt, mert az alperes nem bizonyította, hogy írásban kikérte az arra jogosult szervek véleményét. A másodfokú bíróság viszont megváltoztatta az ítéletet. Álláspontja azt volt: a társasági törvény szerint kizárólag az önkormányzatnak mint egyedüli részvényesnek a határozata vizsgálható felül. A képviselő-testület nem a gazdasági társaság szerve, határozata nem minősül a társaság szerve által hozott határozatnak.

A felperes felülvizsgálati kérelmére a LB megállapította: az önkormányzat jogi személy, a feladat- és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg. A képviselő-testület döntése ezért az önkormányzat döntése. A zrt. egyedüli részvényese az önkormányzat. Annak a céggel kapcsolatos tulajdonosi döntését a közgyűlés jogkörében eljárva úgy kell meghozni, ahogyan azt az alperes alapító okirata előírja. Eszerint a visszahíváshoz szükséges az igazgatóság, illetve a felügyelőbizottság írásbeli véleménye. Ennek hiányában az LB az elsőfokú határozatot hagyta helyben. KK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.