BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez nem vicc: jön az orosz okostelefon, orosz navigációval

Az orosz AFK Sistema bemutatta az első olyan, hazai gyártású okostelefont, amely a Glonassz nevű, szintén orosz navigációs rendszert használja.

A Vlagyimir Jevtusenkov orosz milliárdos cége által kifejlesztett okostelefon márciusban kerülhet az üzletekbe, 10 990 rubeles (77 ezer forint) áron. A készülék érdekessége, hogy a benne található chipet a Russian Nanotechnologies cég fejlesztette, ráadásul a telefon az orosz navigációs rendszerre, a Glonasszra támaszkodik – jelenti a Bloomberg.

Ezt a rendszert még a szovjet érában kezdte kiépíteni Moszkva, de a projekt a rendszerváltást követően leállt. Ebben az évben viszont 27,9 milliárd rubelt fordított a fejlesztésére az orosz kormány. Igaz, a műholdas szisztéma kiépítését akadályozta, hogy  hónap elején a tengerbe zuhant az a Proton-M rakéta, amely az orosz műholdat állította volna pályára a Csendes-óceán felett.

A kabinet most mindenesetre azt reméli, hogy elterjeszti az amerikai rendszerek riválisának szánt orosz műholdas navigációt, olyannyira, hogy Putyin azt szeretné, ha március 8-án ezt kapnák az orosz asszonyok ajándékba, mert a készülékkel mindig tudhatják, hol jár éppen a férjük. A fejlesztő cég reményei szerint 2011-ben megkezdődhet a Glonassz széleskörű használata, Jevtusenkov júliusban azt állította; megkövetelik majd a Nokiához hasonló külföldi cégektől, hogy az orosz navigációval kompatibilis készülékeket hozzanak forgalomba.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.